Досега в блога сме писали за различни доброволчески проекти, в които Си Ви Ес – България е била партньорска организация. Такива са младежките обмени, работните лагери, обученията и семинарите. Сега искаме да ви споделим повече информация за Европейската доброволческа служба или накратко ЕДС (на английски: European Voluntary Service).

ЕДС е възможност за млади хора между 18 и 30 години да доброволстват в чужда страна (във и извън Европейския съюз) в рамките до една година. Темите на проектите са изключително разнообразни и минават от екология и култура през спорт и опазване на историческото наследство до работа с медии, социални дейности или организиране на фестивали.  Важното е проектът да е в обществена полза. Проектите могат да са краткосрочни (от 2 седмици до 2 месеца) или дългосрочни (от 2 до 12 месеца), индивидуални или групови (до 100 доброволци). Работата на доброволеца е неплатена, но затова пък подслона, храната и ежедневните разходи са напълно покрити от програма „Младежта в действие” на Европейската комисия.

ЕДС ти дава възможността да усетиш тръпката от пътуването в чужбина; удовлетворението от смисления труд;  удоволствието да научиш нови неща; вълнението да опозная нови места, хора, култура и език; ползите за личностното ти развитие и придобиването на нови умения.

Ако сме успели да привлечем вниманието ти, те каним да заповядаш на една от нашите информационни срещи (виж графика по-долу), които организираме с младежи из цялата страна като част от национална кампания за популяризиране на ЕДС. Кампанията се финансира от Национален център „Европейски младежки програми и инициативи” и е с  продължителност до края на годината.

За да направим кампанията още по-атрактивна, събрахме накуп бивши ЕДС доброволци и други младежи, които заедно изработиха изложба, посветена на доброволчеството. Изложбата е 3D (триизмерна) и е пътуваща. Тя е съставена от снимки, предмети и скъпи спомени от разнообразни доброволчески проекти в България и чужбина. Сред най-забележимите експонати са Къщата на доброволеца; тенджера с вкусни рецепти от цял свят (има по една и за посетителите); раница, пълна с предмети от изключителна важност за оцеляването на един доброволец (работни  ръкавици, пътни карти, спален чувал и други).

Ето графикът на инфо срещите и маршрутът на изложбата за момента:

19-20.11.2010 – ЕДС изложба в Поморие – Общински Детски комплекс.
Откриване:19 ноември от 17.00 часа.

22.11.2010 – Инфо-среща в Нов български университет, София – Заседателна зала на Библиотеката от 16.30ч

22 -23.11.2010 – ЕДС изложба в Разград – фоайето на х-тел Централ (ул. Бели Лом 40)

24.11.2010 – Инфо-среща в Дупница – Балетна зала към Община Дупница.

24-25.11.2010 – ЕДС изложба във В. Търново – Общински детски комплекс (ОДК). Откриване: 24 ноември от 12ч.
24.11.2010 – Инфо-среща във В. Търново – Общински детски комплекс от 15.30ч.

26.11.-30.11.2010 – ЕДС изложба в Пазарджик – Младежкия дом в града.

За повече информация за ЕДС и кампанията виж тук.

Не се притеснявай да се свържеш с нас и по телефон: 02/ 989 98 46 или на ел. поща: cvs-bg@bluelink.net

 Posted by CVS Bulgaria at 21:02  Add comments

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.