Spa center Kuterevo

Здравейте на всички!

Името ми е Надя, а аз съм Катрин. Ние сме студентки в СУ, учим регионално развитие и политика и догодина завършваме.

По принцип сме от София, но в момента живеем в едно малко селце в Хърватска – Кутерево и изживяваме нашата Европейска доброволческа служба.

Пристигнахме на 2 юли 2011 след дълго двудневно пътуване (с автобус от София до Белград, после с нощния влак от Белград до Загреб, след това пак с автобус от Загреб до Оточац и накрая ни закараха с кола до Кутерево) и ще останем тук за цели два месеца. Намираме се на половината път, имаме още един месец, така че пак ще пишем…

Подготвяме изложба, посветена на проекта

Преди 10 години тук, в Кутерево, трима души решават да направят убежище за мечки. И днес на това място има 2 малки мечета на по година и половина и 6 големи мечока, за които се грижат няколко много мотивирани и ентусиазирани любители на мечоци. Центърът посреща десетки туристи всеки ден и групи доброволци всяко лято. А тъй като сега е лято – е пълно с тях – предимно скаути от Белгия, които идват за по една или две седмици, но също и много доброволци откъде ли не. Непрекъснато някоя група идва или си заминава.

Mladi Gor и Mladi Dol

Сприятеляваме се с белгийски скаути

Нашият проект се казва  „Active Summer for Kuterevo Bears“ и досега наистина се оказа много активен. Юли месец е месец на белгийските скаути в Кутерево. Именно затова нашата работа тук досега беше да планираме и подготвяме дейностите на групите, които посещават центъра, а също така и да работим по малко с посетителите. Е, вярно че нашият хърватски не е много добър, но взимаме уроци и се надяваме да го подобрим скоро,  засега още говорим българо-хърватски език, което на моменти се оказва доста забавно.

Правим плакати

Творчество...

Помагаме за различни фестивали. Тук децата сами си измислят дизайна на значките.

Тук сме благодарение на програмата “Младежта в действие” и нашата изпращаща организация Си Ви Ес – България и Снежи, (на които сме много благодарни J). Тук всички ни наричат EVS, което означава European Voluntary Service и даже често се шегуваме, че наистина е servicе, защото трябва да „слугуваме” на нашия супервайзвър Хелена. J Но всъщност е доста готино да си EVS, защото ти покриват всички разходи, а от нас се иска само да помагаме и да се забавляваме.

Volunteer! Make a difference!

Учим всички да четат кирилица

Организацията тук няма персонал, назначен на пълен работен ден, затова всички дейности са координирани и изпълнявани от доброволците. А това е именно причината всеки ден да се запознаваме и работим с нови хора от цял свят. С изключение на организираните групи има и много други хора, които идват тук сами само защото споделят една и съща любов към мечките и  природата.

Показваме презентация, посветена на България

Представяме България чрез домашно приготвени бисквитени бонбони

Благодарение на белгийските скаути успяхме да посетим Национален парк Cеверен Велебит (Premuzic Trail), крайбрежието на Senj и нашето най-любимо пътуване – до Плитвички езера, (където няма да споменаваме факта, че на връщане се возихме на пода на автобуса, но нали беше безплатен превоз, така че няма да се оплакваме). И ето, че вече можем да се похвалим, че сме посетили два от шестте национални парка в Хърватска. Предстои и още… (надяваме се). И какъв е изводът – ако си доброволец с късмет, може да си уредиш безплатни пътувания J

Хвърляме български монети в Плитвички езера и се надяваме да се върнем пак някой ден...

На разходка из национален парк Severni Velebit

Разходка с колела из Загреб

С удоволствие бихме останали повече и да ви разказваме още, но тук има една много готина пермакултурна градина, която ни зове и чака да бъде оплевена, така че чао засега … и до скоро!

Mladi Gor

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.