В разгара на сезона ви предлагаме две интересни възможности за участие в младежки обмени в Словения и Франция. Подробна информация за проектите , както и всички финансови условия можете да намерите сред следващите редове:

Младежки обмен

”The Guardians of Fairytales”

7-16 август 2014

Ако сте младеж между 15 и 25 години, интересувате се от изкуство, приказки и предания в различните краища на светa, ако искате да знаете повече за местните митове и легенди и да споделите тези от вашите родни места, значи сте повече от добре дошли при нас!

Описание на дейностите:

Младежкият обмен “The Guardians of Fairytales” ще събере 26 участници от България, Франция, Италия, Словения и Испания  и ще се състои в продължение на 10 дни в словенското градче Птуй.

Темата на проекта е посветена на приказките като средство за интерпретация на културата и бита на създателите им, както и като инструмент за междукултурен диалог.

С обмяната на приказки и предания между участниците, целим да създадем пространство за опознаване на различните култури и приликите и разликите между тях. Ще се работи върху въпроси, свързани с опазването на културното наследство и традиции. В унисон с  Европейската Година на Семейството ще разгледаме картината на семейния живот и взаимоотношения в миналото и сега.

Като резултат от проекта, участниците ще пресъздадат по артистичен начин напълно нова приказка, която ще изградят на базата на работата си по време на обмена и на  собствените си творчески идеи.

 Място на провеждане

Птуй, Словения

3

       Птуй е  най-старият град в Словения, разположен на река Драва и       Птуйското езеро. Градът се намира на 2 ч. и 30 минути път от      столицата Любляна, в Централна Словения.

Какво да носите?

 •       Храна и напитки, с които ще представите вашата страна
 •       Знанията и идеите си по темата на проекта
 •       Музикални инструменти

В какво ще участвате?

 •       Театрални работилници и уъркшопи с изкуство
 •       Игри
 •       Посещения в покрайнините на града
 •       Забавни дейности
 •       Интернационални мероприятия
 •       Финално събитие за отпразнуване и представяне на проекта

 Език:

Работен език на младежкия обмен ще бъде английски.

Финансови условия:

 Проектът се осъществява със съдействието на програма „Еразъм+“ на Европейски съюз. Всички разходи за дейности, храна и настаняване ще бъдат поети от програмата в пълен размер. Разходите за път ще бъдат възстановени в пълен размер с лимит 170 евро няколко месеца след завръщането на участниците в България.

Как да кандидатствате?

Моля, попълнете  формата за кандидатстване AF_YE_2014  и я изпратете обратно на  youthexchanges@cvs-bg.org с тема на писмото „Кандидатура за младежки обмен в Словения“ не по-късно от 13 юли, неделя.

_______________________________________________________________________________________

Младежки обмен

 „Outdoor Green“:

Biological gardening and environmental awareness“

3-14 август, Франция

 Ключови думи: Екологично съзнание, креативност и активно гражданство.

2

В основата си, проектът е междукултурен младежки обмен, който ще се състои през лято 2014 и ще включва няколко групи младежи на възраст между 16 и 20 години от различни държави, които участват в международното движение за мир и доброволчество “Service Civil International“ (SCI).  Младежите ще се съберат в Северна Франция , в градчето Wambrechies  и покрайнините му, за да вземат участие в дейностите, свързани с  екологично съзнание.

Организацията-домакин  SCI Region Nord е член на международната мрежа SCI. „Лагерът за био-градинарство“ е част от програма, стартирана от организацията с цел професионално и социално включване на младежи  между 15 и 25 г.  Лагерът е действащ през цялата година и се намира в Wambrechies, градче на 20 минути път от един от най-големите френски градове – Лил. Земеделските методи , използвани тук, са в пълно съответствие с принципите нa биологично фермерство и продуктите могат да се нарекат „био-продукти“:  отгледани без пестициди, с ръчно плевене, торене с естествени продукти.  Във фермата има възможност за работа с живи плетове, косене, бране на цветя, дори за пчеларство, тъй като там има няколко кошера.

1

Профил на участниците:

Приоритет при кандидатстването ще получат  младежи, които не са пътували извън страната  или не са участвали в международен проект поради липса на независимост, финансови ресурси, подготовка или информация.  Участниците могат да бъдат на възраст между 16 и 20 години.

Дейности:

По време на младежкия обмен  ще се осъществят два типа дейности:

 •   Работилници  на тема екологично съзнание; постановки, които ще стимулират обмяната на мисли и идеи; практически работилници за построяването на панели за изложба;
 •  В някои от дните,  младежите ще вземат участие в „работно училище за био-градинарство“ с технически ръководител и ще се занимават с  плевене, пресаждане на семена и растения, събиране на реколта, поддръжка на земята и оранжериите, подготовка на зеленчуците за доставка, подготвяне на щандове за изложение на седмичния био-пазар. Тъй като SCI притежава няколко пчелни кошера, участниците ще имат възможност да се запознаят  със занаята на пчеларството  и ще участват в събирането и приготвянето на мед под ръководството на професионален пчелар.

Освен тези занимания ще бъдат организирани различни игри, културни и  междукултурни мероприятия.

Какво да си носите?

 •  Спален чувал, чаршафи, кърпи
 •   Музикални инструменти
 • Храна и материали за международните вечери
 •  Наличните си знания и умения по темата на проекта

…и доброто си настроение!  🙂

 Финансови условия :

Проектът се осъществява със съдействието на програма „Еразъм+“ на Европейски съюз. Всички разходи за дейности, храна и настаняване ще бъдат поети от програмата в пълен размер. Разходите за път ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ от 170 евро, които ще бъдат възстановени на участниците няколко месеца след завръщането им в България.

Как да кандидатствате?

Моля, попълнете форма за кандидатстване AF_YE_2014  и я изпратете обратно на  youthexchanges@cvs-bg.org с  тема на писмото „Кандидатура за младежки обмен във Франция“ не по-късно от 13 юли, неделя.

 

Желаем ви успех!

 

Sorry, the comment form is closed at this time.