Тази анкета на Си Ви Ес – България беше направена по случай международния ден на доброволеца – 5 декември. Идеята й е да разкаже повече за най-вълнуващите моменти на нашите доброволци, представяйки тяхната гледна точка. Надяваме се споделените чувства и преживявания да мотивират повече млади хора да участват в младежи обмени и лагери в България и чужбина.

На какъв проект беше това лято (2009 г.) и къде?

Това лято бях на младежки обмен  European ways of nature във Франция за 10 дни.

С какви хора се запозна? От кои държави?

Хората бяха много топли. Всеки един от тях беше уникален. Петима испанеца, петима италианеца и петима французи, като само един беше истински французин. Кординаторката ни беше полякиня, едното момче беше от Алжир, другото от Африка, а четвъртият беше наполовина от Виетнам.

Основни дейности по време на проекта ти?

Основната дейност, за която бяхме там, беше да “работим” в една еко-градина. Бяхме разпределени на малки групи. Едни чистиха и пребоядисваха две каравани, други трябваше да направят малки огради от клони на дървета, а трети трябваше да окосят определено място и след това да го прекопаят и очистят. Работата не беше трудна, но това беше само за 3 дена от проекта. Имахме екскурзии, а през деня и вечер имахме различни програми.

Най-интересна случка?

Всичко беше много интересно, но на мен лично най-много ми харесаха националните вечери – начина, по който всяка държава представяше културата си. Също така много ми хареса и CAF?-THATER. Беше доста забавно.

Най-шантава случка?

Шантавите случки при нас бяха ежедневие, но мисля, че най-ярко си спомням тогава, когато се позагубихме в метрото в Париж и тогва за първи път в живота си наистина осъзнах какво е да бързаш за някъде. Трябваше бързо да се оправим, иначе щяхме да си изпуснем влака. Всичко беше добре. Пристигнахме с около 30 минути по-рано. Също тогава, когато ни водиха да караме каяци и катамарани в едно голямо езеро. Тогава всички много се забавлявахме.

Най-ярко впечатление?

Удивително е как хора, събрани от различни места от света и всеки един от тях с различни интереси, могат да се сработят толкова добре и то само от идеята за един общ проект. Как събрани за десет дена заедно ние успяхме да се опознаем толкова добре и да станем много добри приятели и все още да поддържаме връзка. Бяхме 20 човека, като някои от нас не знаеха английски и не винаги можехме да комуникираме, но въпреки това се разбирахме. С поглед или с мимики. Как езиковата бариера не ни беше проблем. Много ми харесаха испанците. Четирима от тях не можеха да говорят английски, а аз не съм толкова добра с испанския, но въпреки това играехме игри заедно, играехме различни сцени на кафе театъра и те бяха наистина много лъчезарни. Винаги бяха засмени и раздаваха много прегръдки.

По какъв начин летният ти проект те обогати?

Подобрих комуникацията си на чужд език и работата в екип. Научих нови неща за културата на другите държави и интересни неща за хората. Научих се да управлявам катамаран и да боядисвам доста добре. За мен като човек – станала съм доста по-търпелива с хората и разбрах, че какъвто и да ти изглежда един човек на пръв поглед, докато не му дадеш шанс той да ти покаже какъв е, не трябва да си изпълнен с предубеждения.

Какво от този проект ще събужда усмивка на лицето ти, когато след 10 години погледнеш назад към него?

Всички забавни моменти и най-вече всички хора, с които се запознах. Много бих се радвала, ако някой ден ги срещна отново.

Тони Гешкова

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.