Впечатления на  Христина Христова от София, участник в доброволческия лагер

Предпочетох този лагер пред останалите предложения, защото отдавна исках да посетя тази далечна страна, най-вече заради северните чудеса, за които сме учили само в учебника по география, но имах само бегла представа как изглеждат в действителност. Най-красноречив пример е Северното сияние, което на живо е толкова невероятно видение, че и най-красивите картички с него не могат да се доближат до тази бушуваща в небето зелена вихрушка. Който го е виждал, а и аз имах това щастие, неминуемо започва да си мисли за „близки срещи от третия вид”. А може би това там горе са ТЕ??

Пътуването до Рейкявик може да стане с прекачване в Лондон, или Амстердам, или Виена, има много варианти, общо полетът е около 6 и половина часа, без чакането за трансфер. Летището в Кефлавик е на около 45 мин. от Рейкявик, след всеки пристигнал самолет отвън чака “fly bus”, билетът е 17 лв еднопосочно и 30 лв двупосочен. Времето е много меко, едва на 10-тия ден след пристигането ни заваля сняг, за да е красиво в Новогодишната нощ. Иначе климатът в Рейкявик е изключително мек, заради топлото морско течение Гълфстрийм, което обгръща югозападната част на страната. Откривателите на Исландия – норвежки викинги, са били особено далновидни и са оценили колко благоприятни са условията за живот в този район, затова са се заселили там през около 890 г.

Приемащата организация е Worldwidefriends, която е създадена 2001 г и вече има сериозен опит с множество проведени лагери с различна насоченост. В сегашния лагер имаше участници и от предишни лагери към същата организация, които са били в Исландия през лятото и сега участваха и в този лагер, за да усетят очарованието на исландската зима. И естествено – заради страхотните купони по Коледа и Нова Година.

Групата беше огромна – 40 доброволци от цял свят. Мулти-култи отвсякъде: ентусиасти от 21 националности!!! Ще ги изброя всичките, защото наистина е впечатляващо как хора от толкова различни култури се събраха заедно в три къщи с общ вътрешен двор и живяха заедно 2 седмици, създавайки едно малко, но изключително сплотено, весело и добре организирано общество.

Ето и държавите на участниците: Австрия, Германия, САЩ, Канада, Холандия, Исландия, Финландия, Италия, Франция, Испания, Русия, България, Словения, Хърватска, Румъния, Сърбия, Япония, Тайланд, Корея, Либерия, Украйна.

Всеки ден имахме 2 групи по 5 човека, които пазаруваха, готвеха и чистеха. Храната беше изключително разнообразна – имахме истинска международна кухня. Аз бях доброволен главен готвач на Коледа, защото тогава имам имен ден и сготвих обяд за цялата група: бобена яхния, мусака и салата „Снежанка”. Много им хареса нашата кухня, излапаха всичко!

Условията на настаняване бяха като в старопланинска хижа – стаи с 6, 10, 12, 15 легла, всичките двуетажни. Разполагахме само с матрак и възглавница, носехме си спални чували. В трите къщи имаше много добре оборудвани кухни, в които всеки ден падаше голямо готвене. Само санитарните възли бяха недостатъчни – общо три, заради което не си позволявахме заседяване в банята.

Много бързо намерихме разрешение на този битов проблем – бяха ни осигурили карти за безплатен достъп по седемте минерални басейни в града. Единият от тях беше на съседната улица, така че съчетавахме плуването със сауната и къпането и така станахме активни спортисти.

Първата седмица имахме две благотворителни акции за исландския Червен кръст и раздавахме горещ шоколад (който сами приготвяхме!) по главната улица на Рейкявик.

Хората се отнасят много позитивно към подобни инициативи, щедри са, и най-вече: уважават труда на доброволците, поощряват ги и са убедени, че даренията, които ще направят, ще отидат наистина за благотворителна кауза.

Акциите имаха голям успех – събрахме над 4000 евро за Червения кръст и получихме от тяхна страна горещи благодарности. Много скоро след завръщането си от Исландия се убедих, че организацията на исландския Червен кръст действително работи много активно, ползва се с огромно уважение в обществото и тези хора наистина помагат на други, изпаднали в беда, та дори и на обратната страна на земното кълбо. След разрушителното земетресение в Хаити на 13.01.2010, един от първите кораби с хуманитарни помощи, беше исландски!

Успоредно с акциите „Hot chocolate”, имахме уроци по перкусии (разяснявам за музикалните дилетанти – ударни инструменти) и много часове хорово пеене. Тъй като по програма през втората седмица бяха предвидени посещения в домове за стари хора, решихме да подготвим Коледен концерт, съставен от песни на 7 езика. За да сглобим цялата програма, трябваше да направим доста репетиции, с текстове в ръка на различни езици. Имахме цял оркестър – киборд, китара и всякакви барабани. Научихме се да пеем песни на английски, немски, испански, корейски, японски, италиански и исландски! Беше много весело, някои песни толкова много ни допаднаха, че започнахме да си ги тананикаме по всяко време.

През единия уикенд организирахме 3-дневна екскурзия и посетихме най-интересните исландски природни забележителности. Видяхме гейзери, глетчери, фиорди, северното сияние, ледена пустиня, синята лагуна, 60-метрови вулканични скали, огромни водопади, моржове сред ледени блокове и черен плаж, посипан с вулканична пепел (последното изригване на вулкан е през 2000 година!). Беше незабравимо пътешествие!

Втората седмица от лагера премина в посещения в домове за стари хора, където изнесохме нашата коледна програма и си поговорихме с домакините. Голяма част от тях говореха много добре английски и бяха хора с достойнство и самочувствие, което се вижда и от приложената снимка.

Какво вече споменах – групата ни беше страхотна – никакви глезотии, капризи и скатаване. Освен това всички бяха жадни за нови преживявания, така се избистри идеята за не „rent-a-car”, ами „rent-a-ship”!!! Наехме си корабче и направихме още едно кратко, но символично пътешествие – до  малък остров в залива на Рейкявик, където през 2007 г. е построен внушителен монумент по идея на Йоко Оно. Всички знаем коя е – жената на Джон Ленън. Тя е почетен гражданин на Рейкявик именно заради идеите си за мир, които напълно се вписват в имиджа на Рейкявик като градът, от който започна краят на студената война, след паметната среща там на Рейгън и Горбачов през 1986 г. Между другото, мястото за Срещата на върха съвсем не е избрано случайно. Преговорите са за контрола върху въоръженията, затова е решено конференцията да се проведе в столицата на Исландия – страна, която дори няма собствена армия! Освен това Исландия не е участвала във Втората световна война, с което жителите й се гордеят особено много и обясняват с този факт странното си влечение към фойерверките.

Йоко лично избира мястото за внушителния си проект, наречен „Imagine Peace Tower” (Кулата „Представи си мир”) – малкият остров Videy, на който има само църква и малка сграда в стил рококо от средата на 17-ти век. Скромната постройка обаче е много важна за исландката архитектурна история – това е първата каменна сграда в страната. Островчето се вижда отвсякъде и идеално се съчетава с идеята на художничката. Паметникът е във вид на каменен многостен, на който на 24 езика е изписано посланието „Imagine peace”, като напомняне за легендарната песен на Джон Ленън „Imagine all the people living life in peace”. От платформата в небето се издигат 15 гигантски светлинни стълбове, рефлектиращи в  система от огледални призми. В каменната основа има урна с около 5 милиона послания за мир от цял свят, които Йоко Оно е събирала в продължение на няколко години. Ефектът на цялата инсталация е поразяващ и изключително въздействащ. Ние съвсем спонтанно се хванахме за ръце в огромен кръг около Кулата на мира и изпяхме песента на Джон Ленън „So this is Christmas (War is over)”. Бяхме перфектни в изпълнението й, тъй като бяхме репетирали тази песен за Коледните концерти, които изнесохме в домовете за стари хора.

После си направихме снимка за спомен, на която сме съвсем в хипи-бийтълс-стил.

Новогодишното тържество беше много весело. Разменихме си новогодишни подаръци (имаше условие – да бъдат направени по възможност от самите нас). Така се родиха много оригинални идеи – например да събереш пословици от 21 народности, да ги преведеш на английски и да подариш тази малка книжка. След празничната вечеря отидохме на големия площад пред катедралата и повече от цял час гледахме страхотно шоу с фойерверки. Както вече споменах – исландците обожават  канонадата от залпове, изригващи в небето невероятни букети, съзвездия и спирали, защото не били наплашени от военни залпове! Сякаш целият град се беше събрал в центъра, хората бяха много весели, някои – дори маскирани, пиеха шампанско, но нямаше ексцесии и купища счупени бутилки, както се случва след Новогодишната нощ на площад Батенберг в София. Даже не видях полицейска охрана.

На 01.01.2010 имахме прощално парти и започнахме да стягаме куфарите. Разменихме адреси и телефони и познайте вече колко нови приятели имам във Facebook!

Надявам се с някои от тях да се видим отново – ако си гостуваме, или ако отидем на нов доброволчески лагер. Създадоха се чудесни приятелства, а впечатленията от Исландия ще ни вълнуват още дълго, поне до следващото пътешествие.

Екскурзия до Южното крайбрежие

Екскурзия до Golden circle

Ледена епоха  4

Огромният водопад Gullfoss

Офисът на приемащата организация Worldwidefriends. Трите къщи с двор са в самия център на града, до главната улица. Перфектна локация!

Урок по перкусии. Нашите барабани са нови пластмасови кофи, а палките – дървени дръжки с гумена глава, но като се удрят в ритъм от 40 души, звучи страхотно!

Посещение в един от домовете за стари хора, където изнесохме Коледни концерти

Благотворителна акция „Горещ шоколад” по главната улица на Рейкявик.

С тези касички събрахме 4000 евро за 2 дни!

Доброволки от Канада и Германия

Плуване в минерален басейн, преди да излезем в открито море, прочутата Blue lagoon

Пред Кулата „Представи си мир” по проект на Йоко Оно. Паметникът е открит на 9 октомври 2007 г, когато се навършват 67 години от рождението на Джон Ленън.

Снимките са от личен архив на Христина Христова, участник от София

 Posted by CVS Bulgaria at 12:33  Add comments

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.