С огромно удоволствие Ви представяме новия проект на Си Ви Ес – България и Каритас София, който се организира съвместно с Интеграционния център за бежанци. Основната цел на проекта е да събере екип от доброволци, които да подпомагат работата на преподавателя и експерта по образованието в Интеграционния център в тяхната ежедневна работа с деца на чужденци, търсещи или получили закрила от Република България, на възраст между 6 и 17 години.

Доброволците по проекта ще имат активна роля за приспособяването на децата и младежите, които посещават Интеграционния център, към българската среда като цяло и в частност към образователната система в страната. Доброволците ще бъдат ангажирани в удобни за тях дни, веднъж седмично. Предвижда се предварително обучение за работа с децата, както и предварителни срещи-наблюдения за запознаване с конкретната работа и условия. Проектът включва и оганизирането на кръжоци и извънкласни занимания, както и културни и национални вечери с младежите и техните семейства.

Повече информация за проекта и формуляр за кандидатстване може да намерите тук

Побързайте! Крайният срок за кандидатстване е 16 октомври.

 Posted by Lera at 15:59  Add comments

  One Response to “Си Ви Ес – България и Каритас София организират проект в Интеграционния център за бежанци”

 1. Уважаем екип на Си Ви Ес – България,

  Аз съм Шебнем Ниази, алумни координатор на програма YES (Kennedy Lugar Youth Exchange & Study) към Американския съвет за международно образование в България. Преди да посоча причината, поради която Ви пиша, бих искала да дам по-подробна информация за самата програма, дейностите и целите й.

  YES е обменна програма, финансирана изцяло от правителството на САЩ. Насочена е към ученици от 9 и 10 клас с добри познания по английски език, на които се предоставят стипендии за едногодишно обучение в Съединените американски щати. По време на престоя си учениците посещават американско училище, живеят в приемно семейство, посещават обучения за придобиване на лидерски умения, участват в различни социални дейности и проекти, имат възможност да се потопят в американската култура и същевременно се превърнат в посланици на своята собствена, като всички разходи, свързани с обучение, престой и транспорт се покриват от програмата. В България програма YES се реализира от 2009 година, като досега 45 ученици са преминали през нея и са включени в алумни общността. Като бивши възпитаници на програмата, те имат за задача да приложат това, което са научили в САЩ, чрез доброволческа работа и чрез организиране на проекти, за да подобрят обществото, в което живеят в България.

  Един такъв проект, който аз инициирах преди три месеца е “Писма, подписани с надежда за сирийските бежанци”. Осъзнавайки, че светът е в една от най-големите бежански кризи в историята, много от нас се чудим какво можем да направим, за да помогнем. Наясно сме, че не може да решим бежанската криза, но това не ни спира да предлагаме светлина, обич и топло посрещане на всички търсещи убежище в България, по-точно в софийските приемателни центрове. Проектът е съвсем елементарен; всички желаещи да подкрепят бежанците в тяхното “пътуване” и да им вдъхнат кураж, чрез своите думи и лични истории, бяха поканени да напишат писмо на английски. В рамките на три месеца получих над 1100 писма, като повечето от тях бяха написани от обменни ученици и техните семейства в Щатите. Някои от писмата бяха преведени на арабски с помощта на YES Тунис и YES Мароко. Последният етап на успешното имплементиране на проекта ни е споделянето на тези писма с бежанци в София. Крайният срок е 31 януари.

  Обръщам се с молба за съдействие към Вас. От платформата за доброволчество TimeHeroes, разбрах, че организирате занимания за възрастни или деца, чужденци търсещи закрила. Бихте ли ни помогнали с раздаването на писмата. Не сме наясно какви са правилата за допускане на външни лица в приемателните центрове за бежанци и смятаме, че ако се включим в дейностите Ви, процесът би бил по-лесен. Бихме желали това да се случи по време на някоя от срещите Ви през месец януари. Искрено се надяваме да получим положителен отговор от Вас.

  Повече информация за проекта, може да намерите на алумни страницата ни във Фейсбук YES Alumni Bulgaria- https://www.facebook.com/yesalumnibulgaria/photos/a.614603731919950.1073741835.572360672810923/1258225890891061/?type=3&theater Ако имате допълнителни въпроси, бих се радвала да отговоря.

  Поздрави,

  Шебнем Ниази

  Shebnem Niazi
  YES Alumni Coordinator, Bulgaria

  American Councils for International Education
  Prof. Nikola Mihaylov Str. 9, Floor 3
  1142 Sofia, Bulgaria
  http://www.ac-see.org
  http://www.americancouncils.org

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.