От 8-ми до 15-ти април 2022г. в гр.Банкя (близо до София) се проведе международно обучение “Социално включване в действие: всички специални, всички равни”. Тренингът е второто от две обучения, планирани в рамките на проект “Социално включване в действие”, изпълняван от Сдружение за доброволчески труд “Си Ви Ес – България”.

В международната мобилност се включиха 33 участника ( включително обучители, организатори и един социален асистент) от единадесет държави – България, Испания, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Турция и Чехия.

Обучението си постави за цел да подобри разбирането на младежките работници в спецификата на работата с хора със специални нужди (двигателни, зрителни, ментални) и как да включват такива хора в дейностите си, така че да се насърчи участието в местни и международни активности на хора в неравностойно положение.

Експерти от различни области на социалното включване представиха на участниците техни лични примери, както и такива от тяхната работа и заедно с участниците се разискваха идеи за включване на младежи със специални потребоности.

Ваня Пандиева разказа за личните си преживявания като човек с физическо увреждане и заедно с експертизата си като психолог и от опита в работата си, създаде разбиране сред участниците на обучението за проблемите на хората със специални нужди в България, а те от своя страна размениха впечатления за ситуацията в техните държави.

Боян Мичев и Михаил Недков пък разказаха от първо лице за това как се справят като незрящи хора, но и как това не ги спира да бъдат активисти, доброволци, да защитават каузи и в същотовреме да работят и като експерти в други области.

Иво Борджиев с дългогодишен опит в работата с хора с интелектуални затруднения в организацията “Светът на Мария” разказа за добрите практики, които водят към успехите и постиженията на хората, с които той работи ежедневно.

В един от дните участниците имаха възможността да посетят единствения по рода си тъмен ресторант на Балканите, където се потопиха в пълен мрак за вечеря и се поставиха в обувките на незрящите хора, които пък от своя страна бяха в свои води, докато водеха групата.

В един от дните имахме специално посещение на журналистката Катрин Димитрова, която разговаря с екипа и с част от участниците, след което подготви и излъчи репортаж по БНР, който може да чуете ТУК.

Пълната палитра от споделянето на знания и емоциите в групата уловихме в снимки, които може да разгледате на нашия Фейсбук профил.

Проектът “Социално включване в действие”, 2020-1-BG01-KA105-078909 се осъществява с подкрепата на програма Еразъм+, Д1 Мобилност на младежки работници.

 Posted by Shirin at 13:20 Обучения

Sorry, the comment form is closed at this time.