За втора поредна година Си Ви Ес – България ще участва в краткосрочен ЕДС проект в  Швейцария.  Предлагаме две места на наши доброволци, които да се  включат в събитието, свързано с театър и креативни дейности с деца бежанци в Берн. Датите на проекта са от 25 юли до 11 август 2013г.

Изискването към доброволците е да са мотивирани да работят по проекта, както и да владеят немски език.

Условията по програмата са доброволците да са между 18 и 30 години и да не са участвали в ЕДС проект до момента. Поемат се всички разходи, като доброволеците покриват 10%  от  пътните си разходи, а останалите 90% се възстановяват след приключването на проекта. Доброволецът ще бъде избран от SCI Швейцария, кординатор на проекта. Повече информация може да намерите в приложените по-долу документи (пормоционалните са от миналата година). Нашият координатор дългосрочни проекти Наталия с радост ще отговори и на всички ваши въпроси.
Ако желаете да участвате, моля изпратете формуляр за кандидатстване за лагер (приложен по-долу) и мотивационно писмо на немски език най-късно до 21 април на електронен адрес longterm@cvs-bg.org със заглавие – Application short term EVS CH _{your name}.

CVS_Appliform_EVS_CH

Flyer_Theaterproject_EVS

*******

От интерес за по-любопитните може да бъде разказа и няколко снимки на нашата доброволка от 2012 година Биляна Христова.

 

ЕДС Биляна Христова – Швейцария – 26.07-12.08.2012
Проектът в Швейцария беше свързан с работа с деца, като една голяма част, може би поне половината, бяха бежанци, дошли сами или с родителите си в Швейцария. Някои от тях бяха големи, 15-16 годишни, но все пак много трезво мислещи за възрастта си, като се има предвид през какво са преминали. Други бяха малки, на 7-8 години, което пък от една страна е плюс, защото колкото по-малки са децата, толкова по-лесно си намират приятелчета…
Това, което беше сложно за всички, беше езикът. Немският по принцип е труден, швейцарският немски също е много специфичен. Някои от децата говореха само на английски, а от по-малките имаше такива, кото говореха само на родния си език. Затова беше предимство, че всичките 10-има доброволци бяхме от различни държави – така в групата се говореха много езици и всички се разбирахме.
Задачата ни през първата седмица беше да се обучаваме. От една страна теоретични обучения – за бежанците, миграцията, живота в бежански лагер. От друга страна – практическите ни задачи – да танцуваме и да бъдем креативни, най-общо казано. Обучението ни беше една седмица.
Втората седмица беше самият проект. Работихме 6 дни с децата, като на шестия ден направихме кратко представление пред приятелите и близките им. През тази седмица аз работих с най-малките (на случаен принцип се разделихме). Това, което ние подготвихме, беше танц по песента Summer Time, доста известна от филма Брилянтин. Понеже е доста весела и приятна, децата много се забавляваха, а понякога оставяхме работата и просто танцувахме и играехме с тях, за да се разтоварим всички.
Имаше учудване и колебание в известна степен, но в крайна сметка представлението, целта ни всъщност, беше доста успешно, а и всички деца много се вълнуваха за него. За успеха му огромен принос имаха и педагозите (актьор и танцьор), които ни напътстваха постоянно, а и даваха и свои идеи.
Това, което остана като последствие от проекта, и което на мен много ми се хареса, е че някои от децата продължиха (и надявам се още продължават) посещенията си в Junge B?hne Bern, за да работят и развиват талантите си.
Биляна Христова

Sorry, the comment form is closed at this time.