При пристигането ми в Испания, или по скоро Каталуния, беше прекрасен топъл октомврииски ден. Лагерът, в който взех участие се казваше „FESC – Панаир на икономическата солидарност Каталуния“. Събитието се организира всяка година през октомври месец, а тазгошидното издание беше и честването на 10-годишнината от създването му. Fira d’Economia Solidaria de Catalunya е водещо годишно събитие, което има за цел да покаже широкия и разнообразен спектър (за групи промоутъри) от опит и проекти в областта на социалната и солидарна икономика, които съществуват на територията на Каталуния.

Като международни доброволци участвахме 10 човека от Белгия, Франция, Украйна, Унгария, Хърватия, Турция и България. Бяхме настанени в чудесен апартамент в центъра на Барселона. За голяма част от участниците това беше първо посещение на града и имаха възможност да го разгледат в свободното време.

Домакините ни Хоаким и Амая бяха чудесни, те отговаряха за коодринирането на групата и организаторите на събитието. Прекарваха време с нас, разказваха ни за каталунските традиции, като например caga tio, който им дава подаръци, което е всъщност пън от дърво, който те хранят преди Коледа.

По време на панаира помагаме за сглабянето и разглабянето на шатрите, където изложителите се представяха. Помагахме в организирането на залите са събития и подреждахме материалите за събитието.

Идеята на панаирa е да представя всички продукти и услуги, необходими за покриване на нуждите на хората в ежедневния им живот, които отговарят на етични, социални и екологични критерии. Това е основната извадка от проекти за трансформация на икономиката. Те вярват, че е възможно да се създаде икономика за цял живот, икономика, която решава социалните нужди, като поставя хората и планетата в центъра и това всъщност е единственият възможен начин да се изгради свят, който си струва да живеем. Солидарната икономика вече има много предложения, които го доказват и искат FESC да служи, за да даде възможност хората да общуват и заедно всички да дадат решения за предизвикателства, пред които сме изправени.

Онова, което ми направи най-много впечатление и ми допадна бе приятелската атмосфера, идеята за сплотеност, солидарност която личи от всичко, което правят. Лагерът беше изключително приятно преживяване и нямам търпение да се срещна отново с приятелите, които направих в Барселона.

Лили Калибацева

Повече информация за доброволческите лагери можеш да намериш тук, а свежи предложения за доброволчески приключения – тук!

Sorry, the comment form is closed at this time.