Представяме ви така дългоочакваните ни нови предложения за младежки обмени през това лято. Каним ви на пътешествия и интересни преживявания в Италия, Франция и Чехия. По-долу можете да видите кратка информация за четирите предстоящи обмена.

За всички обмени важат еднакви финансови условия, а именно: Всички разходи за храна и настаняване са поети за целия период на обмена, а 70% от пътните разходи се възстановяват след завръщането на участниците в България.

Как да кандидатствате?

Формата за кандидатстване може да намерите тук. Ако повече от един обмен е привлякъл вниманието ви, можете да попълните заглавията на всички проекти, в които искате да участвате на указаното във формата място, като ги подредите по приоритет – на първо място е обменът, на който най-много искате да отидете.

След като попълните формата, изпратете ни я обратно на evs.daniel@cvsbg.org, където ще се свържете с нашия доброволец по Европейска доброволческа служба Daniel Gismera от Испания. Молим ви да адресирате писмата си на английски език  и най-късно до 04.06.  Ще получите обратна връзка от нас до 14.06.

Очакваме вашите кандидатури!

 

“What we do live for, if not to make each other’s life less difficult?

An Active citizenship simulation“

Къде?
„House laboratory Cerquosino“, Орвието, Италия

Кога?
20/07/13 – 31/07/13

Тема:
Проект “What we do live for, if not to make each other’s life less difficult? An Active citizenship simulation” има за цел да засегне темата за социалното изключване на хора  с необичайно икономическо, социално и демографско положение. Това е симулация, която ще даде на участниците нови идеи и средства за справяне със социалното неравенство чрез креативното и иновативното си участие в ежедневните дейсности. Това ще бъде ценно преживяване и опит от смесването на различните култури на далечни европейски държави.

Обменът ще се проведе  в  “Hosue laboratory Cerquosino”  в град Орвието, Италия. Ще продължи 12 дни и в него ще участват 20 участника и 5 лидера от България, Полша, Естония, Португалия и Италия.

Дейности :
Темата и дейностите са свързани с активно гражданство и имат за цел да подкрепят инициативата на младите хора, тяхната креативност и предприемачески дух, солидарност и способност да се сблъскват с неочакваното и социалните различия между хората.

Симулацията се основава на  концептуалната метафора на това как се организира съвсем ново населено място, как се създават правила за работа и живот, отглеждане на растения, система за управление на ресурси, как се поставят цели и по какъв начин се постигат.

Участници: между 17 и 25 г.

 

 

“The Spirit of Volunteering“

Къде?

Votice, малко градче на 1,5 часа от Прага, Чехия

Кога?

25/06/13 – 02/07/13

Тема:

„The Spirit of Volunteering“ е младежки обмен на тема доброволчество. Целта му е да свърже хората от различни части на Европа, да им представи възможностите, които предлага доброволчеството, да ги вдъхнови и мотивира да бъдат активни след завръщането си по родните места.

Проектът ще включва работилници за свободното време и креативни блокове, като по този начин ще покаже как доброволчеството може да бъде смислен и вълнуващ начин  за прекарване на свободното време и същевременно водещо до нови преживявания и неподозирани усещания.

Интернационалната атмосфера на оебмена гарантира обмяната на информация и опит от различни страни  и различни социални сфери.

Участници: между 18 и 25 г. Позволява се и участието на малка част младежи до 30г.

Участниците ще са от България, Естония, Чехия, Португалия

 

 

“Citizenship and Sustainable Development “

 

Къде?

Pernay, Франция, регион „Indre et Loirе“, на 240 км от Париж.

Кога?

12/07/13 – 03/08/13

Тема:

Обменът е насочен към идеята за устойчиво развитие. Ще бъдат обсъдени темите за въвеждането и използването на слънчева енергия, производство на екологична продукция (боя, препарати, козметика). Методите на обмена са разнообразни като се започне от дебатиране и дискусии, мине се през неформално образование и се стигне до приложно изкуство „land art“. Предвидено е и посещение  на околностите и среща с местен занаятчия.

Идеята на обмена е да предостави на участниците  възможност за едно алтернативно преживяване и да им даде идея как нещата могат да се правят по различен начин от установения. В програмата са включени и занимания в местното селото, които ще включват работа по възстановяването на местното културно наследство и разчистване от растителност на местни обекти.

Село Pernay е разположено в регион  Indre et Loire. Околностите са характерни с горите си , историческите си забележителности и замъци, традиционната си архитектура и природните си дадености на речна долина около реката Loire, която е в списъците на ЮНЕСКО.

Учстници:  В обмена ще вземат участие 25  участници между 15 и 17 години от Франция, България, Германия и Латвия.

 

“Out of the Shadow”

 

Къде?

Рим, Италия, “Utopia City” – социален и културен център, наречен лаборатория за създаването на нов модел локално и глобално устойчиво развитие – стабилно, балансирано, справедливо.

Кога?

24/06/2013 – 03/07/2013

Тема:

Младежката безработица е колосално предизивкателство за днешното европейско общество, което засяга нарастващ дял от населението и вече има пагубно въздействие върху всички европейски граждани.

Тема на обмена ще бъде как обществото може да реагира на младежката безработица и да погледне реално на фактите, а по-специално кой е най-засегнат от нея. Групата ще работи в посока създаването на социално интегрираща система за борба с младежката безработица. Участниците ще имат възможност да посетят райони с училища, където италианските младежи  са вече малцнство.

Групата ще създаде кратко филмче за младежката безработица и младите емигранти.

Участници: 21 участници между 18 и 30 г. от Италия, Испания, Германия и България. По възможност част от тях – емигранти второ поколение. Препоръчително с интерес към медия, видео и към главната тема на проекта – предизвикателството през гражданите на европейските държави.

Sorry, the comment form is closed at this time.