Представяме ви поредната доза зареждаща ЕДС история – този път в Гърция, за месец и половина. Ако искате да научите повече за ЕДС (Европейска доброволческа служба) и да разберете как може да кандидатствате, разгледайте тази информация или се свържете с нашия координатор дългосрочно доброволчество Наталия Живкова на longterm@cvs-bg.org. Приятно четене!

Казвам се Тодор, на 29 г., от Асеновград.

През май и юни 2013-та година участвах в доброволчески проект в Гърция с екологична насоченост и споделяне на информация с обществото за един от по-хармоничните начини за живот с околната ни среда и Природата. Идеята на проекта беше да се изгради дом с естествени материали – дърво, камък и глина чрез комбинация от традиционни и най-модерни технологии. Мястото ще бъде демонстрационен център за строителни техники, използвани в близкото минало, както и за внедряването на неща, без които модерният човек не би могъл да си представи живота – като електричеството – осигурено чрез слънчев панел.

Друга цел на проекта беше създаването на зеленчукова градина в близост до еко-къщата. Използвахме модерна система за капково напояване и новаторска технология за покриване на почвата с дебел слой слама, която да намали изпарението на водата, както и да предпазва почвата от ерозия.

Последният етап беше представянето на идеята пред местното население, както и организирано посещение на над 150 деца от 6 до 11 г. възраст от училището в близкия град – Лефкада.

За мен този проект беше изживяване, което ме обогати и ми даде увереност, че се развивам в правилната посока. Уменията, които притежавам, там успях да приложа и доразвия, а и научих много неща, които ми бяха интересни и със сигурност ще са ми от полза. Комуникацията с хора от 8 различни държави, всяка със своята култура и специфичност, разшири мирогледа ми. Разбрах и много за себе си чрез общуването с другите.

Съзнанието ми пази стотици незабравими моменти с новите ми приятели от цяла Европа. Невероятно забавление и опит и то само за месец и половина!

Да работиш за изпълнението на един проект или една идея, която наистина ти харесва, е голямо удоволствие. Да си доброволец и да отдаваш от себе си, от своята енергия, когато чувстваш, че това е, което искаш да направиш, е наистина прекрасно. Пожелавам го на всеки!

 

Sorry, the comment form is closed at this time.