Closing ceremony


Петя Янкова, наш ЕДС доброволец в Хага, Холандия, присъства на конференцията Women Deliver 2016 в Копенхаген и ни разказа за най-важните уроци, с които се е сблъскала по време на конференцията.

Преди седмица в Копенхаген, Дания приключи най-голямото международно събитие посветено на правата ,здравето и благосъстоянието на жените и момичетата. Конференцията Women Deliver 2016 (www.womendeliver.org )се проведе в рамките на 4 дни, първият от които беше изцяло отдаден на младежкия принос към каузата.

  1. Имах щастието да участвам в това събитие и ще опитам да обобщя най-значимите уроци, с които си тръгвам от Копенхаген. Надявам се те да са от полза и на младежките работници, на обучителите, на доброволците и на младите застъпници за човешки права, които са част от СиВиЕс България. “Без значение какво казват всички, думите сами по себе си няма да променят света.” Тази смела мисъл на един от младите лидери на Women Deliver, Йемурай Йьони от Зимбабве, ми припомни, че за да успее всяка идея има нужда от съмишленици, всеки лидер има нужда от почивка и подкрепа, всяка кампания има нужда от финансиране. Не е реалистично да отричаме нуждите на доброволците от работно пространство, пари, вяра и уважение към техния труд.
  2. Качественото образование и достъпът до информация са от огромно значение за осъзнаването и използването на изконните ни човешки права. Имаме право да поискаме повече данни, второ мнение, статистическа извадка, пример, сравнение. Имаме право на сигурен и мирен живот, достъп до здравеопазване, заплащане равностойно на труда ни. Равнодушието и примирението не са решения. Не чакайте дадено право да бъде потъпкано, за да се борите да бъде зачетено. Това, че дадена несправедливост се случва на някой друг не означава, че аз не мога да се боря против нея.
  3. Значимото ангажиране на младите хора е важно. Включвайки младежи във разработването, въвеждането, наблюдението и оценяването на дадена идея или програма обогатява процеса и дава дългосрочни резултати. Защо млади хора да решават как да изглежда града им? Защо млади хора да коват външната политиката на страните си? Защо ученици да търсят най-добрата учебна програма? Отговорът ми ще е не “Защо не?”, а “Кой друг?”. Дискриминацията по възраст не само е остаряла норма – играта на думи не е случайна – но и вреди на всеки от нас. Политика, създадена без участието на всички представители, включително най-младите, е недомислена.
  4. В този ред на мисли, партньорствата са ключови в постигането на трудни цели като равенството между половете. Спонсорство, обмяна на идеи и опит, откриване на различни пътища, водещи в една и съща посока са само някои от предимствата на работата с единомислещи колеги от други поприща.
  5. Промяната е всеки от нас всеки ден във всяка ситуация. Стига само да решим, че искаме тази промяна. От изключването на лампите в коридора до рециклирането, от използването на градския транспорт до купуването на дрехи втора ръка, от гласуването на избори до подкрепата на дадена кауза чрез натискането на “Сподели” – ние имаме възможност да подобрим средата си на живот и тази на хората около нас. Отдавна имаме наръчник на начинаещия: http://www.un.org/sustainabledevelopment/takeaction/ и такъв на напредналия: http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/ 

Видео записи от конференцията, ресурси, линкове към партньорски организации и инициативи са достъпни на сайта на Women Deliver. Ще се радвам да се свържете с мен в Туитър (RE_Thinkalone) или през СиВиЕс България.

Women deliver hall view

Youth flashmob

Sorry, the comment form is closed at this time.