Младежкият обмен „Erasmus for All, Erasmus for Inclusion“ в с. Влахи

Youth Exchange Vlahi

Какво е общото между темата за социалното включване, едно училище за природа в малко китно българско селце и международна група младежи? На пръв поглед нищо, но за 10 дена този септември тези три елемента се сляха в перфектна синергия! От 1-ви до 11-ти септември Си Ви Ес – България беше домакин на младежкия обмен „Erasmus for All, Erasmus for Inclusion“, финансиран от програма „Еразъм+“ на Европейския съюз. Той събра в Пиринското село Влахи група от 20 момчета и момичета от България, Гърция, Румъния и Каталуния, включително и младежи в неравностойно положение, за да споделят своите идеи и опит по темата за социалното включване.

1

В първата част от обмена участниците имаха възможността чрез интерактивни игри, дискусии и театър да споделят какво знаят за социалното изключване, човешките права, междукултурната комуникация и разрешаването на конфликти.  Особено интригуващ за младежите беше метода на ненасилствената комуникация, разработен от Маршал Розенберг.

2

Между тези образователни сесии, групата можеше да се наслади на спиращата дъха природа на Пирин планина, в чийто поли се намира село Влахи. Младежите научиха също и повече за екологията от трите неправителствени организации, които работят в селото в насока устойчивост и опазване на околната среда.

3DSC_1114

Във втората част на проекта, всички участници имаха шанс да приложат наученото на практика. Те се разделиха на групи в зависимост от интереса им към конкретни предпоставки водещи до социално изключване (като расизъм, вирусът HIV и др.) или към групи в риск от социално изключване (бежанци, хора със зрителни увреждания). Всяка група обсъди идеи за инициативи, които могат да се организират на локално и международно ниво с цел промотиране на социалното включване на хора в риск и елиминиране на предпоставките, които пречат на реализацията му. Групите организираха също така флаш моб акции, за да привлекат вниманието на местните в Сандански и София към тези теми.

street actionsРазбира се, имаше време и за забавления. Международните участници се научиха как да приготвят домашно направена лютеница по традиционна места рецепта и прекарваха свободното си време заедно с редица игри на открито. Кой казва, че е необходим интернет, за да се забавляваш истински?

4DSC_1037Като заключение можем да кажем, че всички сме единодушни за едно – най-хубавото нещо от този обмен беше групата от млади хора, които за 10 дена успяха да станат близки приятели и се разделиха със сълзи на очи. Ще ни липсвате всички!

9

Екипът на Си Ви Ес – България

LogosBeneficairesErasmus+LEFT_BG

Sorry, the comment form is closed at this time.