През 2007 г. съвсем случайно научих от своя приятелка за провеждането на един археологически проект в Орадеа, Румъния. В последствие разбрах, че става въпрос за Европейска доброволческа служба, но тогава и представа си нямах какво представлява тя. Все пак аз и приятелката ми, привлечени от възможността да приложим на практика знанията си по класическа филология и предкусвайки тръпката от пътуването и запознанствата с нови и най-различни хора, решихме да кандидатстваме. След дълго и напрегнато очакване бяхме одобрени и нашето приключение започна. Всичко – от организирането на самото пътуване и установяването ни в малкото градче, до дейностите, които развивахме там и владеещите ни през цялото време емоции си остава незабравимо.

В рамките на един месец заедно с още петнадесетина доброволци от Балканите и Западна Европа участвахме в археологическите разкопки на една голяма средновековна цитадела. Наред с това приготвихме изложба на открити от предишни групи доброволци артефакти и подготвихме рекламна кампания за събитието. Дори в един от местните ежедневници публикуваха статия за нас.

Участието в този проект не само ме срещна с невероятни хора, но и ми даде възможност да опозная по-добре самата себе си. Накара ме да бъда по-активна личност и отвори сетивата ми за света и за богатствата, които той притежава. Оттогава насам доброволчеството е част от моя живот. Все още мечтая да отида на дългосрочна доброволческа служба, защото един месец съвсем не бе достатъчен .

Мила Николова

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.