Семинарът в Ливно, Босна и Херцеговина (2009 г.), беше много интересен. Екипът, които го организира работеше изключително професионално, освен това обаче беше и много приятелски настроен. Въпреки че в началото не познавах никого, благодарение на Домогои, Бебек, Душица, Сашка, Андриа нямах възможност да се почувствам самотна или тъжна. Всичко бяха организирали така, че дори в края на семинара групата така се сближи, че само след една седмица заедно всички се чувствахме много близки и тъжни от края на престоя. Това, което ме впечатли беше факта, че екипа успя с различни игри и упражнения, да направи от напълно непознати и тотално различни хора- приятели.

забавни игри и упражнения

Въпреки че времето беше малко – имахме само 6 дни, програмата беше много натоварена- от 9 часа сутрин до 7 часа вечер, като през цялото време работехме усърдно. Мога да кажа, че нито за миг не съм оставала без занимание, и нито за миг не съм се чувствала изолирана. За тези 6 дни успях да науча много за доброволния труд, за писането и реализирането на проекти, както и за отговорността да си лидер. За мен всичко беше изклучително ново, като разбира се имаше и хора, за които този семинар беше n- ти на брой и бяха наясно с всичко.  Но от екипа успяха така да обяснят нещата, че дори и на тези, които им беше за пръв път разбраха материала, т.е. всичко се започна от самото начало, така че накрая всички участници да могат да кажат, че са наясно.

dashboard

През дните минахме през всичко необходимо, поне за начало.

Още на втория ден след пристигането се разделихме на групи и се изкачихме в планината. Макар че беше студено и доста изморително, накрая на деня всички се чувствахме по-близки, пък и природата край Ливно е изключително красива.

Ливно

Друго нещо, което ми направи впечатление беше, че въпреки че само аз и още едно момиче от Румъния бяхме вегетарианки, от кухнята готвеха много вкусно специално за нас. Хората, които работеха в хотела също бяха много учтиви, и въпреки че понякога не се разбирахме с думи, постоянно питаха със знаци дали всичко е наред.

В заключение мога да кажа, че този семинар дава началото, основата, върху която по- нататък може да ссе гради. Лично на мен ми беше много полезен, защото получих знания, относно доброволния труд и други различни дейности,  и защото установих контакти с хора от други организации  и когато решим да реализираме проект заедно ще е много по-лесно след като вече се познаваме. Освен това научих и много игри, които допринасят за сплотявене на екипа и нямам търпение да ги споделя.

Лидия Павлова

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.