Обучението се проведе в Чиле Градище, област Трансилвания, най – добрият курорт в тази част от Румънските Карпати. За съжаление, нямаше сняг, но беше спокойно и много, много красиво. Тъй като знаехме, че отиваме в един от най-популярните курорти на Румъния, очаквахме да видим нещо като съвременно Банско – с прекалено строителство, шум и еклектична архитектура. Но ….., бяхме изненадани приятно. Нямаше и следа от нашенското разбиране за голям курорт, разбирай хиляди кръчми, хотели и реклами на всяка врата. В Чиле Градище вилите са издържани в един стил, почти напомнящ планиска хижа, усещането е за много уют и топлина.

От България бяхме 4 човека – доста шумна и мотивирана група. При все, че ей къде е Румъния, на две крачки, пристигането ни до мястото на обучение бе едно дълго, неудобно 27 часово пътуване. Но резултатът си струваше.

Обучението бе много интезивно, всеки ден имахме 2 сесии по 4 часа, общо  6 дни; много добра организиразация –  последователно запознаване с проблематиката, методите, и развиването на умения, много упражнения и възможност да учиш от опита на другите.

Организаторите – една неправителствена организация от Румъния “Арт Фюжън” се бяха погрижили за малкото ни свободно време – всяка вечер имахме тематично парти, което спомагаше много за опознаването на групата и релаксирането на всеки. По средата  на обучението имахме изненада – посещение в замъка на граф Дракула, намиращ се много близо до нашето място. Цялата група бе много оживена и тръпнеща за предстоящата среща. Разбира се, графът не се появи, беше прекалено слънчево за него. Но веселбата и доброто настроение ни държаха целия ден, още повече, че след Дракула не се върнахме за нова сесия, а продължихме към един прекрасен град с изключително живописна архитектура – Брашов.

Още един любопитен факт за Румъния научих по време на това обучение, румънците също имат традиция да си подаряват мартеници, но любопитното е, че ги подаряват само на жените – явно за мъжете не е важно да са румени и засмени. Последното, разбира се, в рамките на шегата.

Обобщавайки, мога да кажа, че обучението бе много полезно за мен, натрупах много нови знания, научих много нови методи и се сприятелих с доста съмишленици.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.