„Active Summer in Kuterevo“

19-30 август, Кутерево (Хърватия)

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

kuterevo-volunteers

 През месец  август 25 младежи от България, Хърватия, Сърбия, Косово и Русия ще се съберат в Спасителния център за мечки  в село Кутерево (Bear refuge center in Kuterevo), Хърватия, където в  продължение на 10 дни ще работим по различни въпроси, свързани с активизъм, селски начин на живот в хармонично съжителство със заобикалящата ни природа. Това възнамеряваме да постигнем  чрез:

  • Откриване и опазнаване  на спасителния център
  • Изучаване на дивите животни и по-специално мечките
  • Информация за доброволчеството, природата
  • Изучаване и потапяне в местните традиции и начин на живот
  • Устойчив и прост начин на живот
  • Откриване на планината и националния парк Северен Велебит и неговите околности, съжителство с дивата природа

 

ПроектътMOUNTAINS CONNECTING PEOPLE“

kuterevo

Младежкият обмен „Active Summer in Kuterevo“  е част от по-голям проект, наречен “Mountains connecting people” (Планини, свързващи хората), който е подкрепен от програмата Еразъм +. Този проект включва три младежки обменa, проведени през различни сезони и страни (Косово, България и Хърватия). И трите обмена се провеждат в малки планински общности, разделени от разстояние и история, но в тясна връзка с природата и традиционния и устойчив начин на живот. Първата част на проекта „Winter peace in Brezovica“ вече се състоя в Косово през  месец март, а втората част „Farewell to spring“ се състоя в началото на лятото в Еко селище Дебели Дъб, Стара Кресна, България. Последната част ще се проведе в красивото село Кутерво и по-точно Спасителния център за мечки в селото, разположен в полите на планината Велебит. Този младежки обмени са и част от световна кампания на SCI (Сivil Service International), наречена Create Climate for Peace.

 

Село Кутерево

kuterevo-bearsМладежкият обмен ще се проведе в Спасителния център за мечки ( Kuterevo Bear Refuge Center). Групата ще бъде настанена  в сграда тип „американска къща“ – дървена къща, която предлага  съвсем основни и природосъобразни условия за живот, но с много звездни планински нощи.

Участниците ще живеят, работят и готвят заедно. Начинът на живот по време на обмена ще бъде устойчив, ще се опитаме да живеем заедно, като една общност. Това означава малко уединение, ограничен или никакъв достъп до интернет, соларни (слънчеви )душове, компостни тоалетни и вегетарианска храна.

За повече информация относно Спасителния център за мечки (Bear Refuge Center), моля посетете http://www.kuterevo.wordpress.com

 

Изисквания към участниците:

• да се интересуват от обсъжданите теми и/или да имат желание и възможност да се подготвят  по темата преди идването им в Хърватия

• да са готови да живеят просто, устойчиво и в общност, заедно с други хора в продължение на 10 дни

• да имат готовност да пътуват с влак или автобус до  село Кутерво и обратно

• да са между 18 и 30 години (допускат се някои изключения за младежи на възраст под 18)

 Пътуване и финансови условия:

Настаняването, храната и всички разходи, свързани с дейностите около младежкия обмен се покриват  напълно от програмата Еразъм + (с изключение на 20% от пътните разходи).

80% от пътните разходи ще бъдат възстановени благодарение на програма Еразъм +.

Бихме искали да насърчим  всички участници да използват природосъобразни начини на пътуване и по-зелени транспортни средства, като например влакове, автобуси и т.н.

Кандидатстване:

Ако се интересувате от младежкия обмен  „Active Summer in  Kuterevo“, моля изпратете попълнена форма за кандидатстване форма за кандидатстване на youthexchanges@cvs-bg.org преди 26 юли, неделя. С избраните кандидати ще се свържем до края на юли (31 юли).

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.