Аз съм най-щастливият доброволец!

photo of volunteers

След като окачих един плакат, оставам върху слона и изчаквам моите колеги

Вече съм прекарала 49 дни в България като доброволец по Европейска доброволческа служба (ЕДС) към Си Ви Ес – България и наистина вярвам, че съм един от най-щастливите доброволци. Защо? Ако искате, мога да ви разкажа за моите дни в България.

Една част от живота ми в България е работата в Си Ви Ес – България, където всички са много мили, готови да помогнат, добре подготвени, усърдни, мотивирани. Аз работя в офиса заедно със Снежи – организираме информационни срещи в Унгарския културен институт, подбираме участници за младежките обмени, осъществяваме контакт с кандидатите. Също така участвах във Фамиатлона (събитие, организирано от фондация „Родители“) заедно с Мира и Зори, в ирландската вечер със Снежи, Мира и Софи, срещнах се със социалната група, участвах в среща на Управителния съвет, запознах се с много мотивирани доброволци, организирахме обучение за участници в младежки обмени заедно с Томи. С две думи познавам живота тук.

Също така всяка седмица прекарвам по един ден в Унгарския институт. Тези дни са най-хубавите за мен. Мога да говоря на майчиния си език, а и пресоналът там е чудесен, наистина ги харесвам. Понякога работя заедно с портиера, понякога имам офисна работа, друг път работя в библиотеката, а понякога ме оставят да свиря на пианото и тогава съм наистина щастлива.

photo of volunteers

Изкачване на планина Витоша, която мога да видя от моя апартамент, с нови приятели от Румъния и Америка

Останалата част от живота ми в България е много повече отколкото някога съм очаквала. Случайно се срещнах с една българска певица, която прави животът ми чудесен. Пях с нея три пъти на български и на унгарски – в една детска пиеса, на една музикална вечер и на един фестивал. Тя ме запозна с други певци, писатели, артисти, поети, художници. Тя прекарва много време с мен и се грижи за мен, което ми създава усещането, че имам нова майка тук. Заедно посетихме много места в София, и тя намери хор, в който да пея, както правех в моя роден град. Имам много приятели в хора и ние прекарваме времето си в песни и разговори, което ми дава едно прекрасно чувство.

И не на последно място, аз живея в София. София е чудесен град с много събития, с красиви паркове и мили хора. Тук имам всичко, от което се нуждая. През първата ми седмица с моята съквартирантка отидохме на военен парад, участвах в откриването на Седмицата на Унгария, участвах и в други мероприятия на Унгарския институт, както и в един двудневен музикален фестивал. Ходих пеша заедно с хиляди хора от НДК до Южния парк в рамките на едно спортно мероприятие, срещнах се със студенти, които учат унгарски език в универитета, срещнах се с интересни хора и видях хубави места. И храня гълъбите всеки ден. Виждам планината от прозореца си, усещам слунчевите лъчи всеки ден, чувам прекрасните песни на птиците в парковете… Аз просто обичам да живея тук.