ДОБРОкаст

 

Предай ДОБРОто нататък!

Всеки първи петък от месеца нашият водещ Кристиян Юлзари ще ви среща с доброволци от страната, които искат да предадат щафетата на доброволчеството и да запалят доброволческия огън в сърцата на слушателите!

ЕПИЗОД 6

Скок в света на доброволческите лагери – гост Виолета Тасева

Епизод 6 на ДОБРОкаст ни среща с една лудетина с добро сърце, която нещо отвътре винаги човърка да помага на света да стане по-хубав. Тези пориви я отвеждат в света на доброволческите лагери на Ес Си Ай Интернешънъл. Вили започва своя доброволчески път в Сърбия, Косово и Испания, а по-късно когато среща съмишленички, организира и доброволчески лагери в с. Румянцево, България. Вили е отличен пример за това, какъв трябва да бъде един доброволец – да према предизвикателствата като възможности, да предлага идеи и решения и да е заразно активен/а. В новия епизод Крис и Вили си говорят за това какво е да си доброволец и координатор, какво ти носи работата по програмата “Заедно в час” в с. Дерманци, как се пише книга за местните занаяти в Сърбия и Косово и как се надушваш в правилните хора, за да създадете нещо заедно!
За още истории и съвети за това как да си изберете доброволчески лагер, чуйте епизода. Той е като свежа глътка въздух преди скок в дълбокото – дълбокото на международните доброволчески лагери!

ЕПИЗОД 5

За доброволчеството и блясъка в очите – гост Петко Тенчев

 

В епизод 5 на ДОБРОкаст Крис разговаря с Петко, който определено има много интересни истории, които да ни разкаже!
Петко навлиза в света на доброволчеството на палубата на тракийски кораб – международен доброволчески лагер, който през 2012 г. събира хора от целия свят за възстановката на кораба на тракисйкия цар Резус. Следващата му спирка е проект с градски игри в Матера, а оттам нататък Петко влиза и в обувките на координатор на доброволци в рамките на Международния София Филм Фест и АСТ фестивала за свободен театър!
Гостът ни споделя, че за доброволчествотото няма възраст, доброволецът носи своята безкористна енергия, която споделя с останалите и се получава нещо прекрасно и безгранично. Доброволчеството за него е много силен инструмент, който от една страна моделира личността, а от друга – поддържа социума. То запазва, промотира, събужда и поддържа човешкото в нас.
Чуйте този увлекателен епизод и ако всичко, което Петко разказва ви вдъхнови, открийте своя международен лагер и се понесете на платната на доброволчеството. Обещаваме, че си заслужава!

ЕПИЗОД 4

Феминизъм и активизъм в малки стъпки – гости Феминистки мобилизации

Ето че дойде месец март, а с него темата за жените и техните права. Днес си говорим с Ками и Матю, едни от хората, които застават зад тази кауза в България и са част от колектива на Феминистки мобилизации. Слушайте ни сега, за да чуете повече за един феминистки месец март и за това как дори малките стъпки, могат да носят промени. Двамата споделят какво ги мотивира да се включат в колектива, както и какво поддържа вярата им в активизма и дейностите, които организират. 

Нашият екип ви кани да се присъедините към Шествието за правата на жените, което тази година ще се проведе на 8-ми март в София и Пловдив

ЕПИЗОД 3

Смяна на фокуса – гост Константин Кръстев

Трети епизод на ДОБРОкаст ни среща с един, както самият той казва, скандално млад човек, който ще ни отведе в света на киното. Константин Кръстев е един от многото доброволци на Си Ви Ес-България, които всеки март се събират, за да се превърнат в лицето, ръцете и сърцето на Международния София Филм Фест. Косьо споделя, че от няколко години насам месец март му е любим, защото София се превръща в кино-столица. Той пък е любим на всички координатори на доброволци, защото е като фурия – в един момент е на смяна пред някоя кино-зала, в друг – търчи с рекламни материали из града, в трети помага за сглобяването на сцена, а обърнеш ли се – изведнъж го виждш приседнал до някой велик кино-режисьор – гледал е всичките му филми и с блясък в очите му задава въпроси, които само някой кино-критик може да се сети да задава. За любовта към киното, за доброволчеството във фестивала, за физиката и за още много неща си говорят Крис и Косьо в този епизод на ДОБРОкаст. В края на епизода наистина ти се приисква да станеш доброволец! Как – може да видиш тук!

ЕПИЗОД 2

Доброволчество и активизъм за по-зелен свят – гост Балин Балинов

В началото на 2024 ви представяме втори епизод на Сезон 2 на ДОБРОкаст! Гостът ни, Балин Балинов, разказва за една съдбовна среща на варненското пристанище – срещата му с кораба “Рейнбоу Уориър” на екологичната организация “Грийнпийс”. Години по-късно Балин вече е част от екипа, което само по себе си е поредното доказателство, че онази паралелна Вселена на щастието, в която любимата кауза е и професия, е възможна! В епизода ще чуете повече и за радиото, младежкото участие, зеления преход или енергийните решения, които могат да направят нашето бъдеще по-зелено!

Настанете се удобно и нека заедно с Крис и Балин дадем зелен старт на Новата година!

ЕПИЗОД 1

Доброволчеството като ключ към добрата промяна – гост Джафер Саатчъ

Първият епизод на новия сезон на ДОБРОкаст публикуваме през декември – месецът, в който празнуваме Международния ден на доброволеца (5 декември) и Международния ден на правата на човека (10 декември). Доброволчество и права на човека – това са двете сили, които движат нашия гост Джафер Саатчъ и се явяват Perpetuum mobile за всички каузи, проекти, инициативи и щуротии, в които се забърква това слънчево момче.
Слушайте този епизод, за да разберете как се изминава пътят от едно родопско село до Съвета на Европа, как се става обучител, какво ти дава работата с млади хора и доброволчеството, що е то БАРАБАР, къде и как всеки може да намери своята доброволческа кауза. Отговорите на всички тези въпроси, които Крис задава, връщат нашия гост малко назад във времето, а нас пренасят с неговия свят, където нищо не може да се опълчи на доброволчеството и то е ключ към добрата промяна!

——————————————————————————————————————-

ДОБРОволчески му работи

Срещаме ви с доброволци от страната ни, които практикуват ДОБРОтворчество от години или отскоро.

Епизод 10

Изборът да бъдеш по-добрата версия на себе си – гост Катерина Стоянова

В този епизод ви срещаме с човек, чиято слабост са маргинализираните групи. Прегръща ги с радост и ги прави опорна Добре дошли в десети епизод на ДОБРОкаст, в който ви срещаме с много специален човек. Тази дама ни подкрепя, вдъхва ни кураж, дава ни уроци по доброволчество чрез личен пример. Тя е винаги във вихъра на обучения, каузи, спасява хора, животни, природа. Решена е да раздава усмивки и надежда там, където останалите мислят, че няма какво да се направи. Борбена и устремена е. Чувствителна на тема справедливост, отговорност и личен принос към обществото. Сама по себе си тя е като работещ механизъм на доброто, който винаги успява да намери правилния елемент, за да си гарантира продължаване на вдъхновението и желанието да помагаме. Чуйте този протон в човешки облик, за който смисъл да се раздаваме винаги има.


Епизод 9

Пресечни точки – гост Владислав Петков

В този епизод ви срещаме с човек, чиято слабост са маргинализираните групи. Прегръща ги с радост и ги прави опорна точка в доброволческия и професионалния си път. Мечтае за справедливост, бори се за равнопоставеност, има активна гражданска позиция и споделя, че чрез провокация и търсене на отговорност, може да постигнем повече в напредъка си като общество. Чуйте човека с непримирим дух, правистът по образование и защитник на слабите по призвание, който отстоява и призовава за зачитане на човешките права.


Епизод 8

Адаптация – гост Радослав Георгиев

Гостът ни разказва как доброволчеството му дава насока за бъдещо професионално развитие и му разкрива свят, за който не е и подозирал, ако не се бе решил да отиде да помага на хора със специални потребности.


Епизод 7

Разказите на една лудетина с гост водещ Пролет Велкова

Един по-различен епизод, в който изненадващо Мария влиза в ролята на гост, а епизода води многоуважаваната журналистка Пролет Велкова, която оказва подкрепа към екипа ни и радушно приветства ДОБРОкаст от самото му начало.


Епизод 6

Мира, която не се спира – гост Мирослава Попова

В шестия епизод на ДОБРОкаст си говорим за човешката страна на КОВИД, за хората, които помагат в болниците, за т.нар свързочници и ролята им в обществото. За важността да си отговорен, балансиран и даряващ усмивки на нуждаещите се. Прие да ни сподели личната си история една вечна доброволка, която може да срещнете из поля и гори, в приют за мечки, а сега и в болницата, доказвайки, че за промяната е нужно само едно: желанието.


Епизод 5

Момичето с лъвско сърце – гост Маргарита Спасова

Мнозина ще се запитат: кой би напуснал Швеция, за да се върне в България? Кой продължава да отстоява човешките права и да има нелеката задача да ги популяризира. Кой всекидневно мечтае за по- емпатично общество и всъщност не само мечтае, а прави много в посока подобрението живота на другите? Кой е пристрастен към доброволчеството във всичките му форми и не пропуска възмoжност да развие някое неподозирано умение? Кой си има име и ни гостува в днешния епизод. Маги е усмихнатата пътеводителка и откривателка на човешкото в редица градове, села и паланки.


Епизод 4

Хиляда сияйни лица – гост Ива Парцалева

Говорим си за малките неща.
За силата на сламките, цветните моливи и широките усмивки, които променят животи. Отново пътуваме този път с дестинации Турция и Босна, където се изправяме на прага на война, но и на балканска дружба. Ще търсим отговори на въпросите: какво е да си бежанец в България,толерантни ли сме като нация и защо е важно да сме съпричастни към чуждата болка. Чуйте увлекателните разкази на Ива!


Епизод 3

Режисьорката на свободното време – гост Цветомира Захариева

В третия епизод на Доброкаст сме небрежни филмови герои. Гостуващата ни е позната в средите като вечната доброволка. Тя е киноман на колело, който ни убеждава, че кърменето и изкуството имат общо, сравнява доброволчеството с въртележка от лунарпарк и близо 10 години доказва на себе си и света, че от сутрин до вечер може да се прави добро – със или без Лора.

Допълнителни материали към епизода:

Национална асоциация “Подкрепа към кърменето”


Епизод 2

Генът на доброволчеството – намерихме го в Диляна, Доротея и Деян

В този епизод пътуваме и закъсваме с влак из Западните балкани, мислено храним мечки, играем детски футбол, отскачаме до Непал, разсъждавайки над екзистенциалното питане: да бъдеш майка или да бъдеш доброволка!


Епизод 1

Яйцето или кокошката – ДОБРОтворец в първи епизод е Юлия Йорданова

Говорим си за японци в Рупите, динозаври, “знам какво направи през 98-ма”, интерконтинентални доброволчески лагери, за биологията – майка на всички науки и природата – наш учител, приятел и дом.  И ако си мислите, че общото между всички тези неща е Рос от “Приятели”, чуйте дали е така!


ДОБРОкаст стартира в рамките на кампанията “От нас зависи”, която ви каним да проследите, за да намерите още 29 организации в България от “РАВНИ БГ”, които стъпка по стъпка посаждат добри дела!