По-надолу ви представяме разказа на Стефан Стоименов, доброволец по Европейска доброволческа служба в Исландия за 10 месеца. Ако и вие се чудите какво е да си доброволец в невероятна страна като Исландия, прочетете вълнуващата история на Стефан.
 
IMG_38202

МЛАДЕЖТА В ДЕЙСТВИЕ

За първи път чух за програмата Младежта в действие беше в училище. Бях едва на 17 години и след поредния час по философия една съученичка ми разказа, че съществува европейска програма, чрез която можеш да заминеш за дългосрочен период извън България и да работиш по проект, който е свързан с интересите ти. Тогава дори не запомних името на тази програма, въпреки че бях много впечатлен от тази възможност. Не виждах период в близкото бъдеще, в който бих могъл да осъществя тази си мечта – да работя над нещо, което ми харесва, но също така да разбера по-добре неформалното образование. И ето ме сега тук, 3 години по-късно, одобрен и работещ като доброволец в Исландия.

Помня кога реших твърдо, че не искам да чакам повече, за да стана част от Младежта в действие – бях се върнал от пътуване в Латинска Америка и бях пълен с нови планове и много, много енергия. След кратко търсене в интернет попаднах на Си Ви Ес – България, свързах се с координатора на дългосрочни доброволчески проекти – Наталия и скоро след това се срещнахме. Нейното отношение и отговорите на всичките ми въпроси ме надъха още повече.

ИЗБОРЪТ

Започнах да търся проекти и изпратих около 30 мотивационни писма, а често и формуляри за кандидатстване, които организициите изискваха, за да селектират своите ЕДС доброволци. Прекарах месеци в писане и чакане и накрая този труд даде своите резултати – бях един от четиримата избрани доброволци в исландската организация за период от 10 месеца.

Винаги съм бил по-скоро човек, който харесва топлия климат, и в началото на своето търсене се стремях единствено към проекти в Южна Европа. С времето обаче станах по-гъвкав в търсенето си и сега, живеейки в Рейкявик (най-северната столица в света), мога да кажа, че нито за минута не съм съжалил, че съм именно тук.

Понякога това, което ни се струва не толкова привлекателна възможност всъщност се оказва страхотен опит.

 

1911982_10152161946183971_966498746_n

ПЪРВИТЕ ВПЕЧАТЛЕНИЯ

Помня първите си минути в Исландия – беше около 12 през нощта и бях прекарал деня в смяна на полети. В момента, в който излязох на летището, първото нещо, което забелязах (и което нямаше как да не забележа), беше снежната буря и вятър, какъвто не съм изпитвал никога в България. В автобуса към Рейкявик в главата ми мислите прехвърчаха с почти същата скорост – дали това е нормалното време тук, какви ще са колегите ми, какъв ще е апартаментът ни, каква ще е работата ни, какво ще правим утре, как ли изглежда Рейкявик, дали ще ми хареса, как ли ще се чувствам след няколко месеца тук, какво ще науча, как този опит ще ме развие???

Главата ми прегряваше!

След 40 минути вече бях в Рейкявик и двама колеги, които вече от месеци бяха в организацията, ни посрещнаха, заведоха ни в новия ни дом, а скоро след това си легнахме, пък аз бях прекалено развълнуван, за да заспя така лесно.

 

DSCF3072ab

 

ЗАДАЧИТЕ

Изминаха почти 4 месеца откакто съм тук. Основната ми задача в SEEDS е свързана с работа в офиса – работя с краткосрочни доброволци и ги информирам за предстоящите лагери, които организираме. Другата ми по-интересна задача е свързана със самите лагери – аз съм един от лидерите на тези лагери, които за момента са провеждат главно в Рейкявик, но с настъпване на лятото ще са из цяла Исландия.

Хора от цял свят участват в нaшите проекти – успях да срещна доброволци от Южна Корея, Хонг Конг, Макао, Южна Африка, Мексико, Бразилия, Канада, Тайван, както и, разбира се, много европейци. На всеки лагер имаме т.нар. интернационална вечеря – всеки от доброволците трябва да сготви традиционно ястие от неговата страна. За мен тези проекти са вдъхновяващ пример за неформално образование в мултикултурна среда, а разбира се, и възможност за нови приятелства и много забава. Другата много положителна страна е, че със затоплянето на времето ще имаме възможността да пътуване из цяла Исландия и да се насладим на наистина невероятната природа (която е много, много различна от всичко, което сме виждали в Европа).

 

DSCN4230

 

ОПОЗНАВАНЕТО

Все още не съм дори в средата на проекта си, но вече научих толкова много. За Исландия, за света, за различните хора и най-вече за себе си. Пътувал съм и преди, но

опитът като ЕДС е несравним с нищо друго

Никога не съм учил толкова интензивно за самия себе си, никога не съм изпитвал толкова силна рефлексия. За тези почти четири месеца тук разбрах повече неща за себе си отколкото в последните няколко години! И не само за себе си – за хората като цяло. А покрай лагерите и всички тези доброволци от цял свят придобих и доста по-широка обща култура, по-добро разбиране за заобикалящия ни свят, както и поглед над България от по-различен ъгъл.

Изключително благодарен съм на Си Ви Ес – България за всичката помощ, за готовността да бъдат до мен и за подкрепата в това огромно приключение наречено Европейска доброволческа служба!

 

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.