Разкази на доброволци

 

Mountains Connecting People: “Farewell to spring in Pirin”

10-21 юни 2015

Еко селище Дебели Даб, Кресна, България

Актуален блог : http://mountainsconnectingpeople.wordpress.com/

img_0842 img_1057 img_1132 img_1262

В рамките на проекта Mountains Connecting People, който е част от кампанията на SCI „Create Climate for Peace“, общо 25 младежи, от България, Сърбия, Хърватия, Косово и Русия, се събират в продължение на три младежки обмена.

За мен Montains Connecting People започна още през март в сърцето на Шар планина, когато участвах в Winter Peace in Brezovica – първият от трите младежки обмена. В малкото косовско село Брезовица в продължение на две седмици ние се занимавахме с теми свързани с климатичните промени и „зелените“ закони, представяхме ситуациите в нашите собствени държави и търсехме алтернативни решения на проблемите. Резултатът от многото уъркшопи, презентации, лекции и дискусии бяха две информационни акции, които успяхме да оргнизираме само за два дни. Първата беше под надслов „Wake up before the nightmare comes“ и се проведе на ски пистите над Брезовица, а втората беше флашмоб в центъра на град Призрен.  Идеята беше да накараме възможно най-голям брой хора да се заинтересуват от климатичните проблеми и да ги активизираме по някакъв начин. Ако ви е интересно какво се случи в детайли, може да прочетете статиите от обмена тук.

Два месеца по-късно, все още ентусиазирана от това което направихме в Косово, групата ни се събра отново, с много нови попълнения, в еко-селище „Дебели Даб“ в с. Стара Кресна, Пирин. Темата на Farewell to Spring in Pirin беше устойчиво земеделие и влиянието на промишлената хранителна индустрия върху климатичните промени.

След като бързо се запознахме и опознахме, се гмурнахме в дълбоките води на темата. Отново зопочнахме „теоритичната“ част с презентации за актуалната ситуация във всяка една от участващите държави и с обяснение какви проблеми се срещат в днешно време в земеделието и животновъдството, и какво точно означава терминът „устойчиво земеделие“. За да добием представа за случващото се извън България и Балканите, гледахме и филма Taste the Waste, който ни даде допълнителен материал за размисъл.

Освен уркшопи водени от участниците в обмена имахме и няколко много интересни гост лектори. При нас дойдоха няколко последователи на Петър Дънов, които ни разказаха за неговото учение, паневритмията и слънчевата педагогика.

Но най-вдъхновяваща за цялата група беше лекцията на Габриела Петкова от  Greenpeace BG, която ни говори за пермакултура  и градско градинарство – най-лесните и достъпни примери за устойчиво земеделие. След като ни представи своята собствена история – кога и как е започнала да се занимава с градско градинарство, и ни разказа за най-големите си провали и успехи свързани с нейната перма-градина, Габриела на вдъхнови за един страшно интересен и забавен уъркшоп.  Разделени на няколко групи, под нейното ръководство, трябваше да направим проект за пермакултурно еко селище.  Отделихме един предиобед, за да посетим с. Влахи и Училището за природа. Успяхме да видим и мечките и вълците, които са под закрилата на НПО Balkan Wild Life Association. След посещението във Влахи част от групата се прибра пеша до Стара Кресна, дълъг, но много удовлетворяващ преход. За всеобща радост темата и местоположението на обмена бяха свързани и с много работа на терен. В продължение на два дни помагахме на местните в земеделци в Стара Кресна – събирахме сено, садихме картофи, плевихме и връзвахме домати и краставици.

Лекциите, филмите, дискусиите и работата в градината, бяха искрата от която се нуждаехме, за да започнем с финалните проекти. Този път, за разлика от първият проект в Косово, се съсредоточихме да направим нещо което може да се използва и в бъдеще за други проекти или кампании.

Една то групите събра най-важната информация свързана с темата на обмена в  поредица информационни табла, които ще бъдат преведени и скоро ще могат да се видят в Училището за природа във Влахи. Друга част от участниците направи песен за климатичните промени, която се казва Polar bears felt it. Ето тук можете да я видите: https://www.youtube.com/watch?v=JcbwADJR5w0 Третата група засне късометражен филм, показващ колко „пластмасова“ и „фалшива“ е храната която ядем, онагледиха филма  с алтернативно меню и направиха наръчник за dumpster diving – за ентусиастите, които са против големите супер маркети. Ето го и него: https://www.youtube.com/watch?v=nwqxvYH-Sx8.  Всичко е достъпно и в онлайн вариант. Ще се радваме да го споделите!!!

Това обаче не е краят… ако  проектът Mountains connecting people те е заинтригувал,  можеш да кандидатстваш за третият обмен през август в Кутерево, Хърватия.

От Елица Капушева

___________________________________________________________________________

“Winter Peace in Kuterevo”

05-15 януари 2014

Кутерево, Република Хърватска

 

В началото на годината бе проведен  младежкия обмен „Зимен мир в Кутерево“ (Winter peace in Kuterevo),  малко селище в подножието на планината Велебит.  Велебитската област е една от последните останали  диви места в Европа. Кутерево е малко и традиционно село, изолирано в планините , където местните общности живеят устойчиво и в хармония с природата.

Целта на проекта, в който участие взеха и пет души от България, беше да се обсъдят разнообразни, но все пак свързани помежду си теми като мир, опазване на природата, активизъм, устойчив начин на живот и т.н. В рамките само на 10 дни 25 младежи от 5 различни страни ( освен България, имаше участници и от Хърватия, Унгария, Германия и Латвия) обсъдиха и се опитаха да намерят решения по различни проблеми и въпроси, свързана с промените, които се случват с нас, нашето общество и околната среда. Опитахме се да намерим решения и да видим какво можем да направим, за да донесем положителна промяна в нашето общество и заобикалящата ни среда. По време на обмена се срещнахме различни хора с разнообразни истории и личен опит. Обедини ни желанието за един по-добър и справедлив свят с повече активни и ангажирани млади хора.

Това, което ние като група разбрахме в края на престоя ни в Кутерево е, че решенията, които вземаме днес (без значение колко големи или малки са те ) могат да имат последствия утре. Освен това нашите ежедневни решения оказват влияние върху мястото, където ние живеем. Те ??биха могли също така да има трайно въздействие върху природата и бъдещите поколения. Ето защо тези десет дни ни насърчиха да започнем да правим  по-добре информирани и съзнателни решения във всекидневния ни живот.

Нели Найденова (лидер)

Posted in: Факти за младежки обмени

 Posted by Vera at 15:42

Sorry, the comment form is closed at this time.