Катерина разказва за своя първи младежки обмен в Словения от лято 2013. Темата на обмена е кино и човешки права, а скоро ще споделим с вас и видео материалите, които младежите сътвориха по време на обмена.

Младежкият обмен в Словения беше първото ми пътуване от такъв тип и трябва да призная, че не е имало момент, в който да съм съжалявала за него нито преди, нито след това. Всичко беше перфектно – от първия път, когато прочетох описанието на проекта, до момента, в който бях отново в родна София.

Тъй като по случайност и останалата част от българската група (с изключение на лидера) не бяха участвали в подобни дейности, съм длъжна да благодаря на изпращащата организация (Си Ви Ес – България), че бяха така любезни да ни подготвят какво предстои и да ни дадат всичката нужна информация за детайлите около проекта, което определено ни спести някои и други притеснения.

3

А що се отнася до самия младежки обмен – беше с-т-р-а-х-о-т-н-о! Да се запознаеш с толкова нови хора от най-различни държави и то, на всичкото отгоре, на твоята възраст, е тооолкова освежаващо. Можеш да видиш, че независимо какви културни различия съществуват, всички млади хора имат няколко аспекта, в които са еднакви – идеализма, надеждата за по-добро бъдеще, желанието за промяна и не на последно място – нестихващото желание за забавления!

По време на престоя ни имахме различни уъркшопове, които ни научиха на много за активното гражданство и за основите на кинематографията, но имахме и много игри, които ни сближиха и ни дадоха възможността да се опознаем по-добре и може би в по-голяма дълбочина. Както Платон сам е казал: „Можеш да научиш повече за един човек след един час игра, отколкото за година разговор”.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.