Младежки обмен 

  “Outdoor Green” Fest: 

Raising awareness on Sustainable Development

   24ти юли – 7ми август

Маршие, Амбреши и Лил, Франция

sadfdsaf

 

Проектът се основава на междукултурен младежки обмен на европейски доброволци, който ще се проведе през лято 2016: няколко групи от младежи (от 15 до 18 години) от различни страни ще се съберат в рамките на на 14 дни в Северна Франция (в градовете  Marchiennes , Lille и Wambrechies), за да вземат участие в дейности, свързани с екологичното съзнание.

Участващите страни ще бъдат: Франция , България , Гърция и Унгария

Приемащата организация SCI R?gion Nord е член на международната мрежа на SCI и се занимава със социална и професионална интеграция на младежи от 18 до 25-годишна възраст. Част от разработените от тях програми е техният “Лагер био-градина“:

 

ssЕкипът на градината работи през цялата година на земеделска земя, разположен в град Wambrechies (на 20 минути от Лил). Парцелът е с 5000 m? площ и има две оранжерии от 145 m? за земеделие през зимата. Тук се използват селскостопански методи, които спазват техниките на биологичното земеделие (всички наши продукти са етикетирани с “Organic Certification”): никакви пестициди, използване на биологична тор, ръчно плевене. В градината е възможно също така да се работи върху резитба ма живи плетове, косене на трева, цветни лехи, и дори пчеларство, тъй като има няколко кошера.

 

Tози младежки обмен се базира на два вида дейности:

  •  Уъркшопи за  екологично съзнание; практически работилници, за подпомагане на разбирането за устойчиво развитие (как се използва компост? Как се изграждат сухи тоалетни и др.). Тези работни срещи, дебати и игри ще се случват понякога в офиса на организацията в Лил, понякога в мястото на настаняването в Marchiennes.

Целта на тези занимания и посещения (ботаническа градина, образователна ферма) е да се споделят и придобият нагласи / умения / знания, свързани с устойчивото развитие, от една страна, и от друга страна да се организира еднодневното събитие “Открит Green Fest” за деца, което ще послужи за по-добро разбиране на понятието екологична култура. Участниците в младежкия обмен ще подготвят игри, уъркшопи, научни експерименти, които да правят с децата и техните отговорници.

 

  • sj;lkjВ някои дни младежите ще вземат участие в ” работно училищебиологично градинарство ” с нашия технически ръководител. Дейностите ще са свързани с плевене, пресаждане на  семена и растения, прибиране на реколтата, поддържане на земи и оранжерии, помощ в подготовката на зеленчуци за тяхното транспортиране и доставка. Тъй като SCI притежава няколко кошера, младежите ще имат възможност да се запознаят с пчеларството, с помощта на нашия професионален пчелар и да участват заедно с него в прибирането на реколтата и подготовката на мед.

 

Дейностите, игрите и междукултурните дейности ще бъдат организирани от лидерите и координатора на проекта.

 

Младежите ще бъдат насърчавани да изразят собствено мнение и да слушат и уважават мнението на другите. Ще се спазват  принципите на личното благосъстояние, откровеността и борбата с културните предразсъдъци. Обменът има за задача да създаде предпоставка за открито споделяне, уважение и толерантност.

Всички разходи за настаняване и храна ще бъдат поети от организаторите. Пътните разходи се възстановяват след завръщането в България с лимит д0 170 евро на участник.

Кандидатствайте на youthexchanges@cvs-bg.org с попълнена форма за кандидатстване, която можете да намерите тук.
Краен срок за кандидатстване е 16ти юли.

*В групата има три свободни места, като пътуването е организирано от Си Ви Ес – България.

 

Sorry, the comment form is closed at this time.