Nov 082011
 

В следващите редове може да прочетете разказа на Алис за младежкия обмен в Естония, на който тя беше лидер това лято, и да се пренесете в прекрасната естонска атмосфера.

След като се върнах от обмена в Естония разбрах само едно нещо – че съм прекарала най-красивите десет дни това лято! Няма да бъде пресилено ако кажа, че този обмен беше най-прекрасният от общо шестте, в които съм участвала.  Няма да забравя естонците, които адски много се стараха за организацията около проекта, латвийците, които винаги ни разсмиваха, унгарците – все мили, тактични и учтиви, северните ни съседи – с толкова опит в доброволческите обмени. Разбира се, номер едно обаче беше нашата група – четири усмихнати момичета и един герой, който не само издържа в тази компания, но й предаде чар, който трудно щяхме да постигнем сами.

Групата

 Заедно прекарахме първо четири дни в Пауди, местност близо до хостела ни в Абья-Палуоя, където протече и втората част от обмена.

 

 В Пауди от сутрин до вечер имахме интересни занимания– започвахме с уъркшопите за конфликт и толерантност, продължавахме със семинари по формален театър и завършвахме с игри и национална вечер.

Най-запомнящи се бяха обаче уъркшопите по оцеляване, които водеха двама естонци от армията.  Преподаваха ни ориентиране в гората, първа помощ, намиране на храна, сигнализиране при изгубване и т.н. Най-култувото беше когато се разделихме по групи и построихме сами по образец шелтери, в които спахме през следващите дни.

В Абья-Палуоя времето също минаваше твърде бързо – сигурен знак, че е си прекарвахме страхотно. Имахме разодка до Пауди – град в югозападна Естония, където посетихме и местния театър във връзка с нашата подготовка за финалното представление в центъра за млади хора.

Ако трябва да опиша обмена с три думи бих казала – Беше страшно интересно, забавно и вдъхновяващо. По всичко си личеше колко бързо се сполитхме, колко се радвахме един на друг, колко бяхме открити и добри. Пожелавам на всекиму такова изживяване!

С мн обич,

Алис

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.