Младежкият обмен по проект “ESTEEM – Youth work responses to young people well-being” беше наистина едно незабравимо пътешествие, което се състоя в периода от 12-ти до 18-ти септември 2023 г. в приказната вила “Viesu nams Vecmuiza Hotel”, намираща се в Латвия. Тази инициатива събра момичета и момчета от четири европейски държави с цел подобряване на благосъстоянието на младите хора. 

????????

Дейността предостави възможност за обмен на знания, опит и културни перспективи между участниците. Тя послужи като вдъхновение и стимулира младежите да разглеждат важни въпроси, свързани с психичното здраве. След това неповторимо приключение, нашите участници нямат търпение да споделят мненията си. За да разберете как проектът промени тези млади хора и изживяванията, които носят със себе си, споделяме техните истории. 

Виктор:

Проектът беше много интересен, защото разглеждаше актуален проблем свързан с благосъстоянието. За мен това беше възможност да се запозная с нови култури и традиции, както и да направя нови приятели. Най-интересната част беше екипната работа по настолната игра. Така успяхме да се сближим с останалите и помогнахме за създаването на игра, която може да бъде полезна на много хора. След участието ми, останах с желание да продължа да участвам в подобни проекти, които засягат благосъстоянието на хората и се надявам някой ден да се видим отново с всички, които участваха в проекта.

Доротея: 

Това беше едно от най-прекрасните неща, които са ми се случвали в последно време. Успях да направя много запознанства и да създам нови приятелства. Целият проект беше много интересен, забавен и полезен. Успях малко или много да се преоткрия и да погледна по-надълбоко в себе си, за което съм изключително благодарна. Научих много както за себе си, така и за другите хора около мен, което смятам за изключително ценно. Много съм щастлива, че успях да бъда част от този проект и да допринеса с нещо към него, че успях да си създам много нови приятелства и че успях да видя една нова перспектива на живота през всички преживявания, активности и случки от младежкия обмен.

Елена:

Това за мен беше незабравимо преживяване, което ми донесе нови приятелства и спомени. Радвам се, че имах възможността да присъствам на този проект, който ни постави в една различна среда, накара ни да се замислим над често пренебрегвани въпроси, помогна ни да се сближим за кратко време и да разберем някои нови неща за себе си и за околните. По време на тази седмица, в която бяхме в Латвия, се чувствах заредена, щастлива и продуктивна. Много ми хареса идеята на обмена, задачите, които ни бяха давани, също и темата, и много бих се радвала да отида отново на подобен проект. Щастлива съм, че успях да изляза от зоната си на комфорт, че завързах нови приятелства и силно се надявам да имам възможността да се срещна с тези хора отново.

Ема: 

За мен това беше първо участие в подобна младежка мобилност. Благодарна съм, че имах този шанс. За мен винаги е било интересно опознаването на различни култури и създаването на нови приятелства. Грижата за физическото и психическото здраве е важна за мен, затова темата на проекта много ми допадна. С удоволствие се включвах във всички дейности. Особено увлекателна и вдъхновяваща за мен беше работата в екип събираща идеи за играта, създадена по проекта. Приятелствата, които създадох с останалите участници, са ми ценни и се надявам да се запазят през годините и да има възможност да се срещна с тях и в бъдеще. Организирането и участието в българската вечер също беше изпълнена  с много положителни емоции и вдъхновение. Надявам се, че приложението и играта създадени по проекта, ще помогнат на много млади хора да подобрят грижата за себе си.

Яна:

Това беше едно уникално преживяване за мен. Много различно. Много обогатяващо. Много позитивно. Запознах се с много интересни хора, различни от моя кръг. Изключително щастлива съм, че присъствах на този проект. Видях много различни ситуации, преживявания и случки. През цялото време бях много щастлива и заредена. Много от хората бяха много зареждащи и позитивни. Беше ми също изключително забавно. Имахме много забавни енерджайзери. По време на проекта бях най-щастлива, когато излизах от комфортната си зона и се отварях пред непознати хора за много лични неща. Хората, с които се запознах, направиха преживяването изключително хубаво. След проекта се чувствам много удовлетворена от себе си. Като се върнах бях и много тъжна, че се разделям с уникалните хора, с които се запознах. Също много се обогатих по въпроса за благосъстоянието и психичното здраве. Открих себе си  в някои отношения благодарение на проекта, за което съм много щастлива. 

Проектът “ESTEEM – Youth work responses to young people well-being”, No. 2021-2-LV02-KA220-YOU-000051464 е финансиран с подкрепата на Европейската комисия, програма “Еразъм+: Младежта в действие” и администриран в Латвия от Агенцията за международни програми за младежта.

Sorry, the comment form is closed at this time.