От 3 до 9 юли в Молдова се проведе обучение за лидери на младежки обмени и доброовлчески лагери FWD: Train your leader. Си Ви Ес – България изпрати един участник на това обучение и тук може да прочетете впечатленията на Хинка за тренинга:

IMG_3721

От една година имах желание да премина обучение за лидер на младежки обмен, но все изникваше нещо, кеото да ми попречи. Всяко зло за добро, казват хората. В момента, съвсем не съжалявам, че обстоятелствата се стекоха така, че да отида именно на обучението, организирано от AVI Moldova. Прекарах една вълшебна седмица във ваканционното селце Vadul Lui Voda край столицата Кишинев, заедно с пъстра група участници от 8 страни  – Молдова, Румъния, Хърватия, Италия, Германия, Испания, Украйна и Беларус.

Програмата беше на много добро ниво – дискусии, ролеви игри, теория и споделяне на опит бяха съчетани в едно интензивно обучение. Имахме възможност да си тръгнем не само с повече знания за това, какво е да си лидер на младежки лагер или обмен, но и с по-задълбочено разбиране за това, как се справяме сами като лидери. Трябва да призная, че за мен, като човек завършил Психология, беше неподправено удоволствие да наблюдавам динамиката в групата и поведението на нейните участници и дори само от това, успях да извлека страшно много за себе си.

IMG_6340

А самата група… Бих казала, че поне 50% от вълшебството дойде от тях – прекрасни, мотивирани млади хора от различни кътчета на Европа с най-разнообразен доброволчески опит зад себе си. Както много точно каза Франциско от Испания: „На подобни обучения, взаимоотношенията, които в обикновения живот биха се развили за една година, тук се развиват за една седмица“. Наистина за една седмица вече имах приятели, с които се чувствах толкова близка, все едно се познаваме от години. А усещането за общност, единомислие и приемане в група млади хора от толкова различни страни е нещо, което намирам за наистина вдъхновяващо и по своему вълшебно.

И ето че като всичко хубаво, обучението свърши. В автобуса на връщане (след един ден в Букурещ с трите страхотни момичета от Румъния) си дадох сметка, че съм недоспала, мръсна и изморена от пътуването и… 100% напълно и абсолютно щастлива. Пожелавам го всекиму!

Sorry, the comment form is closed at this time.