Си Ви Ес – България търси участници за доброволчески лагер през септември. Лагерът представлява културен експеримент, а целта е съвременни хора да пресъздадат живота на древните траки. Това включва опознаване на храната, традициите, бойните изкуства и навиците на древната цивилизация. По време на лагера Българската национална телевизия ще заснеме документален филм за приключението.

Датите на лагера са 13-27 септември. Детайли за настаняване, храна, условия, работата на доброволците и обучителната може да прочетете по-надолу.

Обърнете внимание, че по време на международните доброволчески лагери се стремим да има равенство между половете. До момента повечето записали се доброволци са момичета и затова специално се обръщаме към представителите на мъжете да се включат в този доста приключенски лагер.

Ако се интересувате от този лагер или от някое от другите предложения в чужбина, свържете се със София на имейл placement@cvs-bg.org. Ако се чудите що е това лагер, може да разгледате ето тук. За зарибилите се – попълнете този формуляр и го изпратете на София на посочения по-горе мейл.

Въведение: „Резос“ е културен експеримент – уникално преживяване, ново за България и за света като цяло, който цели да постави съвременните хора в обстановката, в която човечеството е живяло преди 34 века, по времето на Бронзовата епоха. За първи път се прави възстановка на тракийска галера отпреди 3500 години, с която в бъдеще ще бъде повторено плаването на митичния тракийски цар Резос от 13 в.пр.Хр., описано в „Илиада“. За първи път български екип ще реализира професионално подобен проект по правилата на т.нар. Експериментална мореплавателска археология.

Целта на лагера е да възпроизведе начина, по който са живели хората преди 3500 години, техните обичаи, навици, предметите, с които са си служели. Лагерът ще се проведе в град Несебър, който е  част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Планирано е да се проведат спортни дейности като стрелба с лък, гребане, мореплаване, борба, фехтовка, лека атлетика, които са били важна част от бита на това древно време. Ще се обърне внимание на занаятите, упражнявани тогава – леярство, грънчарство.

Проектът ще комбинира три основни аспекта – археологически, културен и изследователски. Това е културен експеримент и  ще бъде заснеман  в хода си с цел създаване на документална поредица, която ще бъде излъчена от Българската национална телевизия.

Дейности: Целта е доброволците изцяло да се потопят в обстановката на живота преди 3500 години. Това включва практикуването на гореспоменатите древни спортове, способността да се изработват съдове от глина, да се получи знание как се леят оръдия на труда и да се усъвършенства умението на човек да бъде ефективен във всичко, което прави. Доброволците ще имат занимания по бойни изкуства, гребане, мореплаване. Ще научат повече за древните кораби и ще се включат в довършителните работи по възстановяването на тракийската галера. Ще се проведе уъркшоп, насочен към начина на приготвяне на храната, която се е консумирала по това време, доброволците ще имат възможност и сами да си я набавят (уловят).

Част от живота в древно време са заемали сутрешните медицински практики и упражненията, развиващи човешките качества. В продължение на около 6 часа дневно доброволците ще бъдат заети с практики, упражнения, обучения и развиване на онези способности и дух, които са били от съществено значение за живота на древните хора. Екип от професионалисти ще обучава участниците за всяко от тези занимания и всеки от доброволците ще премине през всички дисциплини.

След дейностите през деня, ще бъдат организирани презентации, прожекции, дискусии и уъркшопи по екологични теми, касаещи риска за бъдещо пресъздаване на такъв тип пътувания. Основно това са темите за свръхриболова и изчезването на биоразнообразието, изменения на крайбрежието и презастрояване, както и добив на фосилни горива чрез сондажи в шелфа на Черно море.

Обученията и тренировките ще бъдат заснемани. Важно е да се знае, че това не е шоу “Survivor” и филмовият материал ще бъде използван за създаването на документална поредица за живота на хората през Бронзовата епоха и начина, по който съвременния човек възприема това битие. В края на деня, доброволците ще бъдат интервюирани за това как са се чувстват в тази среда, как се справят и как биха се вписали в такъв начин на живот.

Храна и настаняване: Доброволците ще бъдат настанени в крайморска база на Националната Спортна Академия край Несебър. Храната ще бъде осигурена от организаторите.

Забележка: Лагерът е част от  културно-изследователски експеримент, който ще продължи и в бъдеще. По-нататъшното включване на доброволците след края на лагера в последващите дейности силно се насърчава.

Работен език на лагера: Английски език

Sorry, the comment form is closed at this time.