Тренинг курс и семинар за добрите практики в EVS доброволчеството

Фаро, Юни и Октомври 2017

Радваме се да споделим вдъхновяващата история на Цветомира Минкова-доброволка на Си Ви Ес-България, която през изминалата година стана част от проект, целящ да подобри качеството на EVS изживяването. Ето какво сподели тя:

Моята история започна още през септември 2016, когато стартирах доброволческата си програма в Неапол. Благодарение на това се запалих по идеята за EVS и така попаднах на страхотния двоен проект на ECOS. Първото приключение започна на 19-ти и продължи до 26-ти юни. Неговата цел беше да ни затвърди теоретичните основи на EVS доброволчеството и чрез методите на неформалното образование и обмяната на опит да достигнем до структурирано решение за най-добрите методики на EVS доброволчеството. За да приложим теорията на практика, от 5-ти до 12-ти октомври се събрахме отново във Фаро, за да споделим доброволческите истории помежду си и със света.

22365262_181180869115192_7966753946848721643_nУчастниците бяха от 8 държави – Португалия, Испания, Гърция, България, Чехия, Полша, Румъния и Литва, като всяка страна имаше по трима представителя.  Наши тренери и фасилитатори бяха Натали от CVS, България и Костас от European Village, Гърция.

По време на тренинг курса сесиите ни се провеждаха в сградата на IPDJ (Portuguese Institute for Sports and Youth), който е в непосредствена близост до слънчевия парк Аламеда. Там под звуците на разхождащите се по поляните пауни и чрез разнообразни игри, ние се опознавахме  един друг и споделяхме опита си с EVS. Научихме се какво е ученето, как да се учим по време на EVS, как да учим в нова мултикултурна среда и как да бъдем креативни, докато учим. Споделихме личните си методи за учене и обменихме опит чрез провеждането на задълбочени интервюта в малки групи. Сутрин завързвахме очите на партньора ни и го развеждахме из парка, за да изградим доверие помежду си, а следобед разглеждахме ролите, които са необходими за успешна реализация на EVS програмата и обменяхме опит от нашите организации. Учехме се от грешките си, споделяхме своите успешни методи. Представихме организациите си, за да изградим бъдещи партньорства. Поплувахме в кристалните води на Атлантическия океан и се насладихме на белите пясъци на остров Фарол, част от природния парк Рия Формоза, едно от чудесата на Португалия. Накрая създадохме систематизиран списък с добрите практики, които са необходими за щастливо и успешно доброволстване, рефлектирахме върху преживяванията по време на тренинга и заснехме видео с наши музикални изпълнения, които да приветстват участниците в семинара през октомври.

22489951_181183762448236_8553282686192848032_nЦелият тренинг беше посветен не толкова на интеркултурния обмен, колкото на междуличностната комуникация. По време на Bond-вечерта, освен да споделим наши любими лакомства и напитки, разказвахме своите „WOW“ и „Oh, shit“ истории, за да научим за себе си и своите добри и не толкова положителни преживявания. По време на прощалното парти, освен да разменим своите Youthpass сертификати, трябваше да разпознаем всеки от нас по детска снимка. Разменихме и по един важен за нас предмет и историята, която се крие зад него, за да го запазим като сувенир от прекрасното преживяване.

Минаха няколко месеца и през oктомври някои от нас се завърнаха отново във Фаро, за да предадат опит от тренинга на новите участници.

Отново се опознавахме играейки, представяхме своите организации и доброволчески преживявания. Създадохме персонални книжки и разказахме историите от времето на нашия EVS. Историите бяха цветни и различни, колкото самите книжки, а накрая останахме с усещането, че това което правим като доброволци, всъщност е значимо не само за нас, но и за общността. След обмяната на историите и вече изяснените добри практики по време на тренинг курса, беше време да ги споделим с широката общественост да се опитаме да привлечем нови ентусиасти към EVS семейството! За тази цел се разделихме на две групи – първата се зае със създаването на книжка с истории, а втората трябваше да направи промо видео! Аз бях във видео-групата. Имахме пълна свобода на действие, съответно и възникнаха доста разногласия чия идея да вземе превес, но накрая успяхме да се сработим! Създадохме видео, което да стимулира други доброволци да разкажат своите истории, за да покажем на повече хора, че EVS има значение – това е и нашият слоган-хаштаг – #EVS_matters. Самите ние също записахме истории и ги публикувахме на страницата на семинара. Взимайте пример 😉

На следващия ден двете групи се събрахме, за да се порадваме заедно на резултата от усилената работа. Не забравихме да поговорим и за European Solidarity Corps, преди да се отдадем на октомврийски плаж във водите на Фаро. Почивката ни беше нужна, за да сме с пълни сили за следващата задача – промотирането на EVS доброволчеството в града и университетските кампуси.22308836_180814339151845_3060389444949991748_n

Цяла сутрин течеше усилена дейност по подготовка на материалите – от украсени балони и весели маски, с които да се снимат бъдещите доброволци в нашия фото-ъгъл, през компаси, които указват посоката на EVS, през специални шапки-оригами и брошури с информация – само за няколко часа трябваше да подготвим всичко това, за да можем да го промотираме следобед. Това може би беше любимата ни задача, тъй като докато я изпълнявахме наистина можехме да почувстваме прякото и истинското въздействие върху общността, можехме да контактуваме с местните и да ги ангажираме в идеята на доброволчеството – и наистина разбрахме, че това, което правим, не е просто задача за семинара, а има реално значение и резултат! (Снимки и повече информация можете да видите отново в блога и Фейсбук страницата.)

Повечето сесии се проведоха в историческата сграда на Coordinating Commission for the Development of the Region of Algarve. Последния ден имахме възможност да разгледаме и Регионалния музеи на Алгарв, който се намира в същата сграда. Там се запознахме с различни аспекти от бита и типичните занаяти за този регион. Следобед сесиите ни бяха преместени на плажа във Фаро. Там рефлектирахме върху изминалата седмица под лъчите на слънцето и   поговорихме с всеки от участниците в рамките на три минути, за да обменим идеи и бъдещи планове – това даде основа и за много ползотворни разговори, които продължиха на прощалното парти вечерта. На това прекрасно място получихме и своите Youthpass сертификати, които отново бяха разменени, а всеки трябваше да опише истинския притежател с няколко думи. Това беше трогателен момент, в който разбираш как само за седмица си се сближил толкова много с хора от далечни държави! Благодарение на перфектната организация на Натали и Костас, приключихме с дейностите точно навреме, за да се насладим на залеза! Посрещнахме го с аплодисменти, а някой от нас дори поплуваха в морето!22448187_181183662448246_5980082576041267828_n

Вечерите по време на проекта бяха посветени също на обмен на истории. След вечерния тур на града, в близост до пристанището се събрахме, за да разменим своите обекти, да се опитаме да разгадаем историята зад тях, а след това да чуем и истинската доброволческа история! Вечерите ни продължаваха в различни игри и разговори на площадите и пристанищата във Фаро, които ни помогнаха да се сближим още повече и да не усетим как минава седмицата!

Специални благодарности на Карлос за цялостната организация и идея за тренинга и семинара, на Натали и Костас за това, че ни водеха търпеливо и с достатъчно свобода и импровизация по пътя към ученето и добрите  EVS практики, и на Аристея за медийното отразяване на всичко, което постигнахме заедно!

Ако Ви е харесал този разказ, можете и Вие да станете част от EVS семейството или да споделите своята история!

Тук можете да видите нашето видео, книгата, както и други интересни материали, свързани със семинара и EVS доброволчеството. Специално за проекта беше създаден и блог, на който ден по ден можете да проследите нашите EVS-TurnOn-Фаро преживявания!

 И не забравайте: #EVS_matters

Sorry, the comment form is closed at this time.