Представяме ви разказа на Иван Добрев, който беше доброволец по Европейска доброволческа служба в Испания от май до септември 2013. Приятно четене:

Здравейте, мили приятели искам да ви разкажа за моите незабравими 5 месеца в Испания ……

ivan7Май месец е… Не очаквах, че ще замина за Сарагоса , Испания за 5 месеца , но получих предложение от Си Ви Ес – България за Доброволчески проект в Испания. Беше одобрена друга българка за този проект, но тя се отказа и ми предложиха на мен. Имах един ден да помисля и реших да рискувам. Обичам новите неща, новите приключения и съм способен да се гмурна в тях.

На 7 май ми беше полетът от София за Мадрид. Бях много уплашен, защото пътувам за пръв път и сам със самолет, но се молих на Бог постоянно да съм добре и да пристигна благополучно и така и стана. Справих се сам, пристигнах в Мадрид благополучно, купих си билет за град Сарагоса, взех автобуса и пристигнах в Сарагоса. Посрещна ме Алфредо от Централ Скаут Гриебал – асоциацията, за която ще бъда доброволец 5 месеца. Много добре ме посрещна…

Бях много заинтересован от всичко, хареса ми града, много. Настаниха ме в апартамент, в който ще живея с още две доброволки от Германия и Босна и Херцеговина. Апартаментът е много уютен и приятен…. Пристигнаха доброволките, запознахме се с тях -Тереза от Германия и Инес от Босна – много приятни момичета…. Трябва да подготвим няколко дейности за работа с деца и младежи и подготвихме 12 проекта – градинарство, фотография, рециклиране на хартия и разделно събиране, интернационална кухня, в която представих България с таратор и правене на мартенички, наркотиците, ХИВ и СПИН, правене на шалове, слънчева кухня и много интересни детски игри. Подготвихме всичко на испански и английски език. Имахме уроци с учител по испански два пъти в седмицата, по два часа, също ни помагаха наши колеги от офиса и наши приятели. Времето в Сарагоса бързо отлетя – два месеца бяхме в подготовка за работа и испански уроци. Срещнахме се с много нови хора, нови приятели – много приятни. Много партита заедно, много весело беше. Харесва ми живота в Испания -много е отворен, свободен и забавен. Представих на моите колеги и мои приятели – българско типично ястие – мусака, много им хареса.

ivan4

Краят на юни е – заминавахме за Гриебал в Перенеите, там ни беше работата с децата. Гриеба е изоставено село в Пиренеите Северна Испания. Близо до границата на Франция с Испания, много красиво място. Всичко от каменно строителство. Работихме с много групи деца от Испания, Франция, Белгия и Германия… Децата много ни харесаха, опитахме се да им кажем много важни неща от нашата работа и мисля, че се получи. Представих им България с таратора и мартеничките – всичките бяха заинтересовани много и много се забавляваха- всички имаха мартенички.

ivan9Представихме Обучения за Наркотиците и СПИН – много важни теми за живота на младите, забавляваха се много. Също представихме слънчевата кухня, слънчевата енергия – как може да се използва за готварство също и уроци по градинарство имахме. Малчуганите от Испания много се забавляваха и по време на работа в градината – научихме ги как да садят, как да се грижат за една зеленчукова градина, много им беше интересно.

ivan10Фотография – много снимки направихме с децата, показаха какво мислят, какво харесват в техните снимки. Много групи имахме – на ден по 20-40 деца. Беше много натоварено, но се справихме и се забавлявахме. Всички заедно говорихме на английски и испански, колкото можем, но ни разбираха.

Гриебал е селище, в което можеш да се промениш. Обстановката е много натоварваща, много динамична, много работа през целия ден. Градинарство, готварство, аз помагах в кухнята много, правихме храна за 100 човека. За пръв път ми се случва да готвя за толкова много хора, но се справихме с главния готвач Хуан. Много забавен и луд готвач, с песни и танци готвихме. Също така той ме научи на испански рецепти – испанския омлет, който ми е любим – тортиля де патата – (скоро и в България:-).

ivan8Строителство – селището се реставрира, правят се нови каменни стени, лагерни кухни и бани, градинарство, почиствахме тревните площи и много други неща. Всяка година работи това селище и над 500 души са в процес на динамична работа. Много различни хора срещнах там, запознахме се с много – Росио от Барселона. Тя е скаут и беше при нас за една седмица като помощен персонал. Много близки станахме, тя ме покани в Барселона за 5 дена – много хубаво време си изкарах с нея, прекрасен  град е Барселона като една Приказка е и аз бях в нея. Бяхме на плажа, забавлявахме се, разходи ме из центъра, видях най-забележителните места в града и много ми хареса, бих повторил идването си:).

ivan12

Два месеца минаха много бързо в Гриебал, много работа, много забавления, много неща се случиха и само за добро. Много съм доволен от себе си – благодаря на Бог, че ми даде тази възможност да бъда доброволец в Испания и да мога да науча нещо ново от живота и да мога аз да дам от себе си за хората – това е още по-приятно за мен. Благодаря много на моя ментор – разкошен човек е, винаги беше с нас, винаги ни помагаше с всичко, не ни остави за миг! Благодаря! Благодаря на моите мили, сладки колеги – Тереза и Инес, за добрата колегиална работа с тях, за разбирането им, за добротата им към мен. През тези 5 месеца аз живях с тях и бяхме като едно семейство – винаги заедно и всичко вървеше много добре. Няма да ги забравя никога и нека винаги бъдат така добри и професионалисти във всичко, което правят. Обичам ви!

ivan2

Благодаря на всички скаути от Централ Скаут  Гриебал за тяхното приятелство към мен – прекрасни хора! И най-вече искам да благодаря на Наталия от Си Ви Ес – България – моята изпращаща организация. За мен този проект е незабравим и много полезен. Много неща се промениха в мен и за това Натали – ти си виновна и ще те обичам винаги. Благодаря ти, че имаш вяра в мен и ми се довери и мисля, че се справих и показах най-доброто от себе си в Испания, и много хора го оцениха. Благодаря и на моята директорка от учебен център Боровци – Джуди, че ми даде шанса и че повярва в мен да замина за Испания, за да мога да натрупам опит и след това да мога да започна работа с деца и да мога да помагам на нуждаещи се хора..

На всички едно голямо Благодаря……

ivan1

Това са моите незабравими 5 месеца накратко – наистина незабравими за мен и много важни в моя живот. Пожелавам на следващите нови доброволци да не се замислят много както аз за един ден и казах – Да, искам! Направете го и ще усетите тръпката, не мога да ви я опиша, но ми се доверете. Отдайте се на работата със сърцето си и се забавлявайте на воля, учете много нови неща, рискувайте –

Животът е много цветен, Животът е една цветна градина ……

Испания остава в сърцето ми завинаги …..

07.05.2013 – 30.09.2013 Обичам ви, Ваш Иван Добрев , България

 

Sorry, the comment form is closed at this time.