“Идентичност” сред природата

Страна: Хърватска
Начало: 05/08/2012
Край: 19/08/2012
Брой доброволци: 14 (възраст:18+)

За доброволци от Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Косово, Македония, Черна гора, Словения и Сърбия.

Асоциация Велебит, Кутерево е основана през 1995 г. и оттогава досега работи за съхраняването на природното и културно наследство. През 2002 г. е основан и приютът за мечки и днес  селището посреща над 20000 посетители и повече от 200 доброволци. Освен приютът за мечки съществува и т.нар. Доброволческа гара, създадена като място за културен обмен и обучение за устойчив начин на живот. През 2011 г. се организира първият лагер „Без повече войни” с участници само от бившите Югославски страни. Тези лагери имат интензивна учебна част върху въпроси, свързани с мира и в частност – относно обущаването без насилие.

Характер на работата: Доброволците ще участват в различни задачи, свързани с мечките в приюта, с дивия живот в гората и със самия лагер. Ще правят хранилки за птици, „хотели” за буболечки, ще събират билки, ще помагат в проект за възстановяването на хабитата и ще експериментират с подслони сред природата.

Учебна част: Учебната част ще е засилена и ще се провежда всеки ден. Ще покрива теми, свързани със съхраняването на природата, с устойчивия начин на живот и промените в климата.  Също така ще подемем диалог за идентичността в бившия Югославски регион (с участието на всички доброволци в лагера) и ще наблегнем на темата за общуване без насилие. Този лагер е част от кампанията „Без повече войни”(http://www.no-more-war.net/our-vision/).

Настаняването по време на лагера е в съответствие с природосъобразните ни възгледи: доброволците ще живеят в доброволческия лагер в гората, разположена на 3 км от селото. Нощуването ще бъде в палатки, затова е необходимо да се подсигурят такива, както и спални чували и шалтета. Ще има подсигурени душове, тоалетни, а готвенето ще се извършва на котлон или на открит огън. Доброволците ще готвят сами, като храната ще бъде вегетарианска.

Език: Всички балкански езици и английски.

Местоположение: Селището Кутерево ске намира в планината Велебит и по-конкретно в местността Лика. Разположено е на 15 км от град Отокач. Граничи с Национален парк Велебит и се намира в близост до Северния национален парк Велебит. Лагерът е разположен на 3 км от селището, в гората, няма електричество.

Изисквания: Мотивационно писмо. Моля, включете отговори на следните въпроси: 1) Защо искате да участвате в този лагер? 2) С какво можете да допринесете за лагера? 3) Какви очаквания имате?

Доброволчески блог: www.kuterevo.wordpress.com

Sorry, the comment form is closed at this time.