Като част от нашите месечни екскурзии, на 23 ноември решихме да посетим изложбата „В сянката на Ориента” в Софийската Градска Художествена Галерия. Противопоставянето между Западния свят и Ориента и мястото на Балканите по средата, беше фокусът на изложбата, която събра творби на велики артисти от 19-ти и 20-ти век от България, Сърбия, Гърция и Румъния.

Групата ни се състоеше от 17 човека: няколко жени с децата си от приемния център Военна Рампа и няколко доброволеца от Проект Бежанци. Пристигнахме до центъра с трамвай и скоро установихме, че някои от жените силно се интересуват от изкуство. Една от тях сподели част от знанията си, тъй като е учила изкуство, докато другите с любопитство и възхищение изучаваха различните картини, снимаха и се наслаждаваха на тишината и спокойствието на мястото.

exhibition1

След изложбата решихме да се разходим заедно в парка, в близост до Народния театър. Похапвайки царевица и сладки, се наслаждавахме на чувството, че зимата определено е пристигнала. Времето да се връщаме обратно дойде и когато пристигнахме в приемния център, всички бяха много щастливи и благодарни за прекрасния следобед и за времето, прекарано заедно! Невероятно е как въпреки езиковата бариера, винаги е възможно да намерим начин да общуваме помежду си и да споделяме спомени и забавни моменти! Следобедът ни беше наистина прекрасен и с нетърпение очакваме нашето следващо приключение!

exhibition 2

Цитат на един от художниците от изложбата – Артър Смит: „ За онези, които все още не са ги посетили, Балканите са сянка – земи на мистерии; за онези, които вече са ги посетили, те остават дори още по-мистериозни…Ти се превръщаш в известен смисъл част от магията, от мистерията и обаянието на всичко. Придобиваш навика да обгръщаш своето сутрешно кафе в кафето и когато срещнеш познат, поне половината от това, което казваш да бъде прошепнато злокобно. Интриги, заговори, мистерии, смелост и дързост – онова, което крие истинската романтика на душата днес е душата на Балканите”

Sorry, the comment form is closed at this time.