В периода 16 и 23 ноември 2023 година в Кьониц, близо до Берн в Швейцария, се проведе обучението “Training of Trainers for Peace”, част от проекта “Educators for Peace”. В него сe включиха 30 участници от 12 страни от Европа и Близкия изток. Една от тях беше Лили Дакова. С радост споделяме нейните бележки от обучението.

******************************

Казват, че е добре да откриеш своя „балон“. Да го напълниш с души (изберете си ударение), които те карат да се чувстваш сигурен и специален и те окриляват да вярваш в способностите си да промениш… поне нещичко.


Бих искала да ви разкажа малко за моя балон. Това са личните ми незахаросани носталгични бележки от обучението “Training of Trainers for Peace” в Кьониц, Швейцария.

Необятни са начините, по които можем да възприемаме ученето. Мазе, лампа, чадър. Въображение, разсъждение, отключване. Тичане с някого, бягане от някого, маратон към самия себе си. Всичко зависи от перспективата и желанието ви да отворим ума и сърцето си и да си позволим да чувстваме, да изследваме, да питаме, да откриваме и да създаваме.


Седмицата в Кьониц ни преведе през страхове и техники на добри фасилитатори,
стъпки за организиране на обучителни събития, справяне със стрес и предизвикателства, оценка и измерване на въздействието и дигитални кътове, които могат да бъдат от полза. Заобиколени от швейцарските планини, танцувахме валс както в широката зала, така и из кътчетата на съзнанието ни, за да прехвърлим лични примери и да обмислим какво можехме да направим малко по-добре. Не бива да съжаляваме за пропуснати ползи в миналото, а да търсим възможностите за подобрение и по-осветено бъдеще.

Всеки от нас е отговорен за благосъстоянието си и наученото през житейския път. Не се
страхувайте да гледате на себе си като двигател на промяната. Перифразирайте удивлението, подарено от останалите, направете място за грешки, приемете собственото си темпо и балансирайте емоциите, които витаят наоколо. Живеем в красив свят. Нека помогнем на още сетива да го усетят.

******************************

Този проект сe финансира от Movetia. Movetia насърчава обмена, мобилността и сътрудничеството в областта на образованието, обучението и работата с младежи – в Швейцария, Европа и по света. 

Sorry, the comment form is closed at this time.