the CromlehМеждународен доброволчески лагер “Археологически разкопки „Кромлех Старо Железаре – 2016”

Дати: 14-25 юни и 26.06-09.07.2016 (отложено! датите ще бъдат потвърдени)

Брой доброволци: Общо 20, две групи по 10 човека

 

 

Какво?

СиВиЕс-България и Фондация „Да спасим кромлеха в Старо Железаре” организират международен доброволчески лагер “Археологически разкопки „Кромлех Старо Железаре – 2016” за спасяването от унищожение на мегалитния паметник кромлех – тракийска обсерватория при “Чолакова могила” край  с. Старо Железаре.

Къде?

Фондация „Да спасим кромлеха в Старо Железаре” е гражданска организация, чиято цел е  цел спасяване от разрушение и  реконструкция на едно уникално древно  съоръжение с религиозно и астрономическо предназначение на възраст повече от 26 века, чрез набиране на дарителски фонд и предприемане на мерки за съхраняването му, както  и чрез експонирането му по-натататък, като бъдещ туристически обект и като обект на българското историческо наследство. Това е кромлех (седемметров каменен кръг) със диаметър 7 метра и  24 каменни плочи, разположени в кръг.  Част от тях са с  триметрова височина. Почти като при Стоунхендж.  Един от общо трите, открити в България и единственият В СВЕТА, затрупан под могилен насип, вероятно по времето на похода на персийския цар Дарий в Тракия през VI в.пр. н.е.  Според проучванията, комплекса е изграден от тракийското племе одриси. Наричан е от медиите „Българският Стоунхендж“.
54986134042ccКромлеха се намира в непосредствена близост до други големи археологически  паметници  в близките населени места – гр.Хисаря, с.Старосел и гр.Стрелча и е част от един общ взаимо-свързан религиозен тракийски комплекс от времето на античността и съществуването на независимото царство на тракийското племе одриси в днешните български земи.

Полезните практики при осъществяване на проекта са свързани с възможността за  осъществяване на успешни съвместни действия между гражданските сдружения и институциите за предприемане на спешни мерки за съхраняване и възстановяване на този конкретен паметник на историческото и културно наследство. Можете да се запознаете и със страницата на проекта във Фейсбук  –https://www.facebook.com/CholakovaMound

Кога?

Разкопките ще продължат общо един месец. Две групи, от по 10 доброволци всяка, могат да се присъединят към екипа от експерти по време на този период. Възможно е участие и в двете групи.

Описание на работата:

  • Работа, в помощ на археологическият екип при осъществяването на редовните археологически разкопки на археологически обект при „Чолакова могила”,
  • с. Старо Железаре, община Хисаря, Пловдивска област, разпоредена на място отръководителя на разкопките, съгласно неговите конкретни указания.
  • Работа с мистрия и четка; разчистване на археологически артефакти
  • Помощна работа при извършването на археологически разкопки
  • Работата е свързана с често клякане, навеждане и способност за висока концентрация на внимание при извършване на манипулациите по почистване и изваждане на находките от земята
  • Учебна част: запознаване с народностните традиции, културните и фолклорните обичаи на местната общност в Дома на традициите в с. Старо Железаре.

Фондацията ще предостави доброволци с работни инструменти – лопати, кофи, четки, сита, шпатули, ръчни колички.

Работата ще бъде в делнични дни и няма да надвишава 7 часа, включително един час обедна почивка. Ще бъдат осигурени дъждобрани и/илислънчеви шапки в зависимост от метеорологичните условия.

Всички разходи за храна и настаняване се поемат от организацията. Пътните разходи до самото място се поемат индивидуално от всички доброволци. Такса участие за български участници: 20 лв.

Срок на кандидатстване: до запълване на местата за доброволци.

Как да кандидатствате?

На следния сайт моля създайте собствен профил и кандидатствайте онлайн чрез посочените от системата стъпки : www.workcamps.info

Ако искате да посетите лагера за първа смяна, ще намерите необходимите данни тук: https://www.workcamps.info/icamps/BG-CVS/en/camp-details/camp-10349.html  (отложено!)

Втора смяна: https://www.workcamps.info/icamps/BG-CVS/en/camp-details/camp-10350.html (отложено!)

При допълнителни въпроси, моля пишете на Ширин на placement@cvs-bg.org с кратка мотивация и упоменат предишен доброволчески опит (ако има такъв).

10930079_904508272902288_8147918032361924901_n

 

Sorry, the comment form is closed at this time.