Обучителният курс е основна дейност по проекта „Малки стъпки”, целящ да повиши капацитета на 10 европейски организации превръщайки ги в участници за промяна на тяхната местна среда, работейки по-ефективно и активно за Европа на включването и свободна от предразсъдъци.

Обучителният курс е предназначен да предостави на младежките работници, лидери и обучители, необходимите знания и умения да информират и водят образователни дейности в техните общности върху теми, свързани със стереотипи, предразсъдъци и дискриминация. Един от методите, върху които ще се фокусираме, е Живата библиотека.

_MG_3184

Програмата включва както елементи от теорията (какво е дискриминация, как да реагираме), така и директни срещи с малцинствени групи (Живата библиотека), практическа работа (практикуване на намеса в ситуации на дискриминация, както индивидуално, така и организационно) и планиране на действия (дейности от малък мащаб с цел превенция на нарастването на ксенофобията и дискриминацията).

За кого?

Събитието ще събере 28 участници от 9 европейски страни – активисти и обучители от Белгия, България, Германия, Гърция, Унгария, Полша, Словения, Испания и Швеция. Вярваме, че този обучителен курс ще повиши увереност на участниците в него, ще направи работата им по-ефективна и ще помогне за постигането на по-голямо влияние в обществото.

Идеалният участник:

  • се интересува от мерките срещу дискриминацията и вече има известно познание по темата
  • иска да се включи в последвалите дейности след проекта: организирането на Жива библиотека в собствената му страна
  • може да комуникира и работи добре на английски
  • е с минимална възраст 18 години (няма максимална възраст за участие)
  • ще участва по време на цялата продължителност на обучението

Особено силно насърчени да кандидатстват са представители на малцинствени групи.

Кога:

Обучението ще продължи 7 дни. Пристигането е предвидено да бъде на 12-ти януари 2018 преди 15:00, а заминаването на 18-ти април 2018 след 13:00.

Къде?

Обучението ще се проведе в Антверпен, Белгия – чаровен град с богата история. Участниците ще бъдат настанени в удобния и модерен Hopper hostel, който е в близост до центъра на града. Моля обърнете внимание на факта, че условията на живот ще бъдат прости и стаите ще бъдат споделяни от 4-8 човека.

Методи:

Използваните методи ще се базират на принципите на обучение за възрастни, създаването на безстресова и мотивираща атмосфера, където човешкият мозък има пълната възможност да учи. Участниците често ще работят в малки групи за постигането на по-добри резултати. Всички методи ще насърчат активното участие, креативността, инициативността и поемането на отговорност за собствения процес на учене.

Сертификати:

След завършването на обучението на участниците ще бъдат издадени сертификати от Service Civil International, както и сертификата Youthpass.

451-Service Civil International SCI

Финансови условия:

Храната и настаняването на участниците ще бъде цялостно покрита. Покриването на разходи за транспорт ще бъде на 100% в съответствие с правилата на програмата Еразъм + след предоставянето на нужните документи. Максималното възстановяване е както следва: 100-499 km = 180 евро, 500-1999 km = 275 евро. Насърчаваме ви да използвате природно съобразен метод на пътуване (автобус, влак, споделена кола), когато е възможно.

Предвижда се такса за участие от 30 евро на човек, която да бъде платена при пристигане и която ще бъде използвана за организирането на Живата библиотека в Антверпен. Известни изключения могат да бъдат направени за участници в затруднено финансово положение – в такъв случай моля известете ни преди обучението.

Как се кандидатства:

Кандидатстващите трябва да попълнят онлайн регистрационната форма. Срокът за кандидатстване е до 25-ти февруари 2018, 23:59 CET. Всички кандидатствали ще бъдат известени за резултатите до 2-ри март 2018г.

Повече информация, както и пълната програма на обучението, можете да намерите ТУК.

В случай на въпроси, можете да се свържете с Наталия на longterm@cvs-bg.org!

Успех!

Sorry, the comment form is closed at this time.