ОБУЧЕНИЕТО…“Права на човека за новаци” е национално обучeние по права на човека, което ще се проведе между 5 и 7 септември 2020 г. в Националния учебен център на БЧК, с. Лозен, София. Обучението ще включи до 25 младежи на възраст между 16 и 30 години от цялата страна, които имат желанието да се превърнат в мултиплаери по темата права на човека. Важна предпоставка за участието им е да имат желание и мотивация да се превърнат в посланици по темата сред своите връстници (peer-to-peer обучители).

КАКВО, КОЙ и КАК….Обучението ще работи в две направления – теоретично запознаване с тематиката (правата на човека като цяло и  в контекста на принудителната миграция) и изграждане на практически умения в участниците с цел затвърждаване на наученото и прилагането им в ежедневната работа с младежи. Очакват ни три пълни обучителни дни с две сутрешни и две следобедни сесии, както и вечерна сесия. 

За съдържанието на обучението и учебните сесии ще отговаря екип от трима обучители: Диляна Гюрова, Маргарита Спасова и Джафер Саатчъ, а логистиката ще е поверена в ръцете на екипа и опитните доброволци на Си Ви Ес – България. Методите, които ще се използват в обучението са съчетание от формално и неформално учене и целят както създаването на безопасна, креативна и вдъхновяваща среда за учене по време на обучението, така и ще насърчи стремежа на участниците за развитие и учене и след приключването на проекта. По време на обучението ще бъдат взети предвид препоръките на МЗ относно борбата с COVID19, като стриктно ще се следи спазването на хигиенните мерки и необходимото отстояние на участниците.

Конкретните цели на проекта са подредени в следните основни теми: 

Права на човека: Повишаване информираността относно основни концепции и термини по темата за правата на човека. Осъзнаване на историческото развитие на темата за правата на човека и състоянието им в съвремието. Задълбочаване познанията относно механизмите за опазване на правата на човека; 

Принудителна миграция: Увеличаване на познанията на участниците по темата за принудителната миграция в Европа и света. Страни на произход и миграционни потоци. Разглеждане на правата на търсещи убежище, бежанци и мигранти в Европа и тяхното нарушаване; 

Роля на неправителствения сектор: Осъзнаване на важността на неправителствените организации и гражданското общество в ролята на защита и опазване на правата на човека и в частност на бежанци и мигранти; 

Практическа работа: Оказване на подкрепа и напътствия за организирането на работилници по темата за правата на човека и принудителната миграция. Разглеждане и създаване на инструменти за обучение по темите. Представяне на кампанията „Не на езика на омразата“ и увеличаване на медийна грамотност. Овластяване на участниците за предприемане на конкретни стъпки за борба срещу езика на омразата. 

ЛОГИСТИКА и ФИНАНСОВИ УСЛОВИЯ……..Разходите за настаняване, транспорт и изхранване(закуска, обяд, вечеря и две кафе паузи на ден) се поемат от програмата. Хранителните предпочитания на участниците ще бъдат взети предвид, според заявеното във формуляра за кандидатстване.
Работата на групата ще бъде организиране в три пълни работни дни (5, 6 и 7 септември 2020 г.) с:

  • две сесии по 90 мин. сутрин и следобед
  • две кафе паузи
  • закуска, обяд и вечеря
  • вечерна сесии

-ден за пристигане: 4-ти септември 2020 (възможност за организирано отпътуване на цялата група от София – ще бъде договорено допълнително)
-ден за отпътуване: 8-ми септември 2020

Групата ще работи в голяма зала с капацитет над 100 човека, което ще позволи да бъдат спазени изискванията за спазване на дистанция. Допълнително ще бъдат използвани и откритите зелени пространства на базата за сесиите, които го позволяват. Настаняването ще е в двойни и тройни стаи, като повече информация за учебния център можете да намерите тук.

Транспортните разходи ще бъдат възстановявани след представянето на всички транспортни документи. Лицата под 18 г. ще трябва да представят попълнена и подписана декларация за родителско съгласие, според бланката предоставен аот координатора на проекта.

КАНДИДАТСТВАНЕ…..Обученето е отворено за всеки, който е:

  • на възраст между 16 и 30 години
  • иска да знае повече по темата
  • има знания и опит, които иска да сподели
  • иска да разпространява темата за човешки права сред свои връстници
  • иска да работи за промяна в своята местна общност
  • има възможност да се включи за целия тридневен период на обучението.

Ако това си ти, моля попълни апликационната форма възможно най-подробно до 30.08.2020. Всички кандидати ще бъдат писмено уведомени за резултатите от подбора до 31.08.2020. Одобрените кандидати ще получат инфо пак с детайлна програма.

Ако имаш въпроси, не се колебай да се свържеш с нас по е-мейл trainings@cvs-bg.org или на телефон 0884766459.

Успех от екипа на Си Ви Ес – България!

Обучението е част от проект “Доброволчески кръгове” (2018-2-BG01-KA125-048262), финансиран по програма Еразъм + на ЕС и Център за развитие на човешките ресурси

Sorry, the comment form is closed at this time.